想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

姐妹們,
本人有聽過 ivf, 想向大家請教做ivf 的整過步驟.
感激大家的幫忙

我希望至少我都可以做ivf!

Thank you!

別墅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

christmaslily,
謝謝你的建議!
我現年28歲,已睇過政府的婦產科了,宣佈我的卵巢無晒功能(多次抽血檢驗後所得的數據顯示),我由17歲開始斷斷續續,隔好耐好耐先自然嚟得嗰幾次(唔超過15次),之後連嚟都唔嚟,要靠食荷爾蒙藥先有得嚟!
啱啱結咗婚,雖然政府醫生話如要自然有BB的話就要等奇蹟,但政府話我的情況製造唔到佢哋要求的10粒(至少)的成熟卵子,所以係唔會幫我做IVF.
現在我BOOK咗睇毛醫生,希望私家的要求與政府的要求會唔同,至少可以給我一個機會...
我亦有睇中醫,亦有食花膠,為的只希望提高我可以做IVF的機會吧!
我知IVF未必一定成功,但連做都無得做的話...
其實我知IVF都幾辛苦,但至少可以給我一個機會,為我的BB出力!

別墅

Ruby,
你好!我英文不是太好,但我知你關心我的.謝謝!
我老公在求婚前已知道我哋有BB的機會係接近0.所以我很高興佢能接受一個唔完整的我.但亦因為如此,我更希望自己可以出力一些,至少可以同自己,老公,未出世的BB講句:我已盡咗力!
醫生話,卵巢無晒功能即表示卵巢無法再自然製造卵子.原因不明,醫生話罕見!

別墅

Ruby,
Thank you!你稱讚我老公!
我都book咗一個姓毛的醫生(都係喺bk睇到的)3/7 睇,到時大約會係點呢,會唔會同你做磁力共震(好似話可以照到個卵巢有無卵子)呢?
Ruby06 寫道:
I see. Sorry, i cannot type chinese in this computer.
i will try to use another computer to type Chinese next time.

I understand how you feel. And I m glad you have such a good husband. You are still young. There are many miracle in this world. Don`t give up. Anything will happen.

Just try.... there are always hope!!

[quote]
o_cat2005 寫道:
Ruby,
你好!我英文不是太好,但我知你關心我的.謝謝!
我老公在求婚前已知道我哋有BB的機會係接近0.所以我很高興佢能接受一個唔完整的我.但亦因為如此,我更希望自己可以出力一些,至少可以同自己,老公,未出世的BB講句:我已盡咗力!
醫生話,卵巢無晒功能即表示卵巢無法再自然製造卵子.原因不明,醫生話罕見!
[/quote]

別墅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO

yy2007,
仁安毛醫生OK?
驗錯血應該唔會了!因我自己唔識自然嚟經!

別墅

搵親生姊妹呢個方法,政府醫生都有同我講,已我亦有問過我姊,佢都話肯幫我,但佢想先了解整個手術的步驟先.
但我始終唔想麻煩到我姊.

別墅

恭喜你!
努力!加油!
你的BB一定會好健康地出世!
希望我都可以擁有屬於自己的BB!

別墅

各位,
請告訴我,我的 FSH:20.9, LH:30.4,是否無可能做IVF? :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

別墅

其實我都知啲數字唔係麻麻地,係好差先真!
政府醫生話要揾到捐卵者先可以做ivf,但係我想用自己的.私家3�7先去睇,希望毛醫生肯用藥喺我身上!

別墅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO

yy2007,

咁你最後點樣?

各位,

照yy2007咁我好唔好book第二個?

但我想快啲可以見醫生!

香港有無卵子庫?[quote]
yy2007 寫道:
o_cat2005

我之前驗錯血,毛醫生suggest只可做egg donation。當時我話比個中醫聽,個中醫話FSH高西醫都有

別墅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO输验分享

Ruby06,

我由18歲開始已經有抽血驗,而嗰啲數字係我對上一次3月覆診時喺威爾斯驗的.

至於是否DAY3,我都唔知,因為我係零經期.

別墅

Christmaslily, yy2007, Ruby06,仲有各位bk姊妹,

我今日去咗睇私家醫生,同佢講咗政府醫院的診斷及啲大約數字,之後佢同我照超聲波,睇一睇個卵巢,又幫我抽血驗.

抽血報告下星期先有得睇.但今日就可以睇一睇自己的卵巢.

醫生話我的卵巢的大小出乎意料之外的正常,而且又發現幾粒的卵泡,但都唔知點解,醫生點都話我做唔到ivf,只可接受卵子捐贈?但明明自己都有卵泡啦(眼見的都有成8粒)??!!下次返去睇報告時,我會再同醫生講.

別墅

各位bk姊妹,

我份新的血報告:
FSH 18.4,LH 47.7,CL 246.6

醫生原本都係話我無可能靠自己的卵子,叫我唔好存有一些假希望,亦叫我唔好再浪費我的金錢及時間.其實,我知醫生所講嘅嘢都係事實,我亦知道醫生點解咁殘酷地跟我說,但我都同醫生講 ,既然照聲波都照到我的卵巢大細正常,又眼見到有6-8粒卵泡,我真係想試,同時我亦想對自己及我老公有一個交代.最後,醫生都肯畀啲排卵藥我 (Clomiphene Citrae 50mg t) ,有5日藥,仲要每日量體溫,跟住21�7便覆診.

但我啲藥食到16�7,咁21�7去覆診會不會什麼也睇唔到

別墅

各位bk姊妹,

我已經食咗3日藥, 量咗3日體溫:

12/7 : 36.8度(在診所內,用探耳仔)
* 晚上隔咗4小時食咗中藥.

13/7 : 36.7度 *無食中藥

14/7 : 37.1度 *無食中藥

點解升得咁快 我睇醫生畀我張紙, 幅圖係話食晒5日藥之後(應該)會排卵, 之後先體溫突然上升

係咪已經顯示衰咗喇 :cry:

別墅

各位:

除了政府醫生外,已經有一位私家醫生都話要靠我自己的卵子製造BB真的要靠奇蹟.如要令我生BB的唯一辦法便是接受卵子捐贈:-(

暫時,我還未放棄的.星期一我便去睇DR.TRY,期望有好消息啦

**今日都有照超聲波,仲見到成10幾粒卵泡添!但醫生話,啲卵泡食咗藥都唔識大

別墅

Ruby06,

醫生只係畀咗5日藥我,而今日覆診.

醫生話啲卵泡粒粒都唔夠大(好似見佢口嗡嗡話我啲卵泡有1.x.唔知醫生係講啲卵泡唔夠2cm大定係無大多2cm,我都唔知!)

原文章由 Ruby06 於 07-7-21 14:11 發表

o_cat2005,

我記得你好似食緊排卵藥,度緊体溫.
情況點呀?
緊生話d卵泡唔識大,咁到底有幾大呀?完全唔大,定係唔夠大呀?所有定部份呀?

別墅

各位,
我今日睇咗Dr. Tay,佢真係好好人,同我之前睇嗰啲醫生的感覺好唔同,之前嗰啲醫生唔係唔好,可能想我快啲接受現實同埋唔好浪費金錢同時間.
但Dr. Tay,佢會同你講咗現實的一面,但亦很體諒我哋呢啲近乎絕望的人的心態,佢唔會盲目地安慰你,但佢會鼓勵你,佢唔會氹你亦唔會畀假希望你,但佢會畀好多意見你,又會積極幫你想辦法(佢叫我畀兩星期佢上網搵資料,之後佢再聯絡我),佢又會畀好多時間你發問一啲好傻的問題,而佢亦會盡力解答,佢又好有耐性聆聽你的心聲(我睇咗接近45分鐘),佢好溫柔,好顧及我感受(在照陰道超聲波時,我好緊張,但佢不停安慰,手力亦放得好輕),我覺得如果佢一接我 case,佢會同我並肩作戰一樣,因為我覺得佢無放棄我這個已絲毫無希望的人.無論結果係點,我都會好感謝佢.

別墅

各位,

講番我今日睇完醫生的結果.
Dr. Tay話我在照超聲波中顯示有好多卵泡,情況似多囊,而子宮明顯較正常的細.
Dr. Tay話我無法否認,我是一個很特別的情況,卵巢有好多卵泡與多囊的病人相似,但我的FSH(高)卻與多囊的病人剛剛相反.佢話,我的而且確可以試做 IVM(即抽取未成熟的卵泡後,在體外培養至成熟之後才放精子之後再培養,直至成功造成胚胎,才將胚胎放回我身體內),但Dr. Tay話未必成功,因為被抽取的未成熟卵泡根本唔知內裡有無卵子的.
另,Dr. Tay又叫我食番政府醫院開畀我嗰啲荷爾蒙藥(我已停咗接近一年),佢話食呢啲藥可以減慢及防止我的子宮繼續委縮,亦期望可以令我的子宮慢慢變番大少少,方便日後假如做到IVM,BB的著床,所以由今日起,我會再食番嗰啲荷爾蒙藥.

首頁

尾頁

跳至