親子旅遊

跳至

首頁
23456...9

尾頁

別墅

原文章由 smallswallow 於 08-3-10 15:13 發表
我想問下如果諗住預備不時之需,因為我地都一行十二人,要分開兩架車,萬一走失左,希望都有通訊可以聯絡到,所以都想計下去機場租電話好定係用3g好呢? 另外有個用途就係真係搵唔到酒店都可以打電話去求救嘛~ 唔知可唔可 ...

我上次去都係兩架車. 我地係用walkie Talkie聯絡. 一路行車一路吹水都不知幾好玩. 香港買到o既walkie都有兩三公里射程. 北海道高樓大廈唔多, 所以好遠都收到.

下下用3G, 電話費好貴.

別墅

原文章由 sweetcouple 於 08-3-11 10:11 發表

aiya, 咪咁客氣啦.....我呢d都叫"頂頂大名"!? 會笑大人個口架....

你又從邊度得知我的遊記呀!? (我成日響bk都遇到d好客氣的網友話睇過我地遊記, 到底邊d好人幫我做連結, 搞到咁多讀者呢? 真係好想知架) ...

其實我係前幾年plan去北海道. 於是用"北海道遊記"呢幾個字去search. 就揾到你D link. 當時你仲未有小朋友. 由你早年o既遊記開始, 一直睇到你帶埋BB去旅行. 真係有D睇住你(同你Family)成長o既感覺.

致於ec2同bk比較. 我就覺得bk比較有人情味D. 而回覆率又高D. 相比ec2, 果度有D"專家"都經常唔係好客氣之餘. 但又無提供一D有建設性o既意見. 有時仲冷嘲熱諷D新丁. 所以我比較喜歡bk.

別墅

原文章由 SumSumBB 於 08-3-12 23:56 發表

KaHeiBaBa,

我仲剛剛book埋Pension Jacatra ,之前佢未出7月個表,唔俾我bk,而家終於可以bk啦!:mrgreen:

Pension Jacatra OK 架. 仲可以一家大細關埋門浸溫泉(先到先得). 而相距不遠的美英站附近o既向日葵拉麵一定要試! 我覺得好食過拉麵橫丁同味之時計台.

而且Pension Jacatra週邊風景都唔錯. 想知有幾靚? 你去睇下KaiHeiBaBa D post 度果格不停閃動o既相啦. 當中有幾張係我o係Pension Jacatra影o既.

別墅

原文章由 NovMaMa 於 08-3-13 11:57 發表
Hi! 我昨天又book了Jacatra,等回覆! ,希望有啦! FT Daddy,請問你可否詳細告訴向日葵拉麵的地步呀,我都想試呀,唔該!!

NovMaMa,

向日葵拉麵
美瑛町栄町 2-1-12
逢星期四休息

我揾唔到佢個Map Code同電話, 所以用唔到GPS. 上次我都係去到美瑛站o既旅遊中心攞地圖同問人. 不過佢好近美瑛站, 一條直路一兩分鐘車程就到. 而條路又唔繁忙, 所以我直程泊架車o係門口. 記住試有lemon鋪面果隻.

別墅

原文章由 waisin 於 08-3-14 12:40 發表

4月8日是預產期, 我下星期四是last day, 我掛住你們咪入黎講2咀law, 遲d細佬出世我可能做read memory only

恭喜恭喜!!!

別墅

原文章由 HelloKitty 於 08-3-14 22:46 發表
FT DADDY, KAI HEI BA BA,

請問你地用咩牌子的相機呀?我覺得你地D相好SHARP呀.

-Nikon D200 + 18-200 VR lense.
-Leica D-lux 3

別墅

原文章由 HelloKitty 於 08-3-15 00:21 發表
因我覺得舊年去北海道用nikon d70 影d相都唔sharp嘅, 但係見人地d相就好sharp喎, 所以諗緊是否要買個部dc呢?

其實D70已經好靚. 不過可能你揀咗唔適合o既對焦模式. 所以影出尼唔夠sharp. 你係唔係用咗多點對焦呢? 因為呢個mode, 相機會自動o係取景範圍內找出最近的物件對焦. 換句話講, 最近的物件唔代表你想對焦o既物件. 所以我會用單點對焦. 即係取景器中間果點................都係唔講咁多離題野la. hahaha...........
總之, D70己經好靚. 唔洗換機......

別墅

原文章由 HelloKitty 於 08-3-17 10:41 發表
FT_DADDY,

Thanks for your infomation. 請教您多樣野, 如果想買支廣角鏡配d70用, 有咩advice呀?

HelloKitty,

唔好話請教啦. 我都係初哥.

AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED唔洗$2,000.-HKD.

AF-S DX VR 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED, $5,000.-HKD多DD.

但我會揀後者 (haha...因為我用緊). 個range由18mm (x1.5=27左右) 到200mm 喎. 一鏡走天涯. 唔洗換鏡. 方便!!!!

別墅

原文章由 Jenniferycn 於 08-3-15 15:07 發表
sweetcouple, FT_Daddy,

我想睇下您地影D靚相啊, 可唔可以PM我?

請指教 :-

http://www.fotop.net/ronniechung/Hokkaido_July_2007

別墅

原文章由 HelloKitty 於 08-3-17 12:18 發表
但係我支kit lens已經係18-70mm, 但我想買支under 18mm嘅

其實18mm已經夠晒wide. 18mm以下影出黎D相已經"餚餚"地. 再細D已經係漁眼鏡. 小弟唔係咁喜歡呢D效果.

別墅

原文章由 jaysonmama 於 08-3-18 01:36 發表

FT_Daddy,

D相真係好...好...好...靚, 好shar呀! 真係好似 postcard!
睇完好有衝動買部相機.... 學影相!

買啦..........學啦........! 影相可以令你o既旅程多一分樂趣. 而無形中令行程曾值. 因為你多咗樣野玩...........hahaha.......

別墅

原文章由 Jenniferycn 於 08-3-17 22:18 發表
Thanks FT_Daddy, 我一邊睇一邊係都"嘩"..."嘩"...."嘩...., 我用架D70唔知可唔可以影到您一半咁靚, 希望都係天朗氣清, 最緊要yen 低返D

D70一定可以. 就算D40都得.

因為其實D相唔係好高水準. 比D高手睇到實笑死佢地. 我只係攝影初哥. 希望大家去完北海道返尼都post D靚相大家分享.

別墅

原文章由 jaysonmama 於 08-3-18 12:37 發表

真係好吸引..... 考慮, 考慮
不過, 得3-4個月, 唔夠時間"粗" :lol: :lol:

係呢, FT_Daddy, 你上年邊段時間去北海度? d花開得好燦爛...

Jaysonmama,

我上年係7月14至21日. 一共8日. 其實我覺得D花未係最靚. 尤其係D向日葵. 本來今年唸住今年7月26日再戰北海道, 不過攞唔到假所以取消. 而家寄望o係你地身上. 記住影多D靚相番尼呀!!!!!!!!!!!!!!

別墅

原文章由 sweetcouple 於 08-3-18 15:42 發表

向日葵八月初最正架...

係呀, 上次7月中去北瓏町D向日葵就一般. 有D未開添. 係呢, 你幾時再去北海道呀?

別墅

原文章由 jaysonmama 於 08-3-19 13:57 發表

朋友建議買D40....不過, 得3-4個月學o乍! 對我呢個超級初學者來講, 真係有難度!

不過用心影. DC仔都會影得好靚.

別墅

原文章由 AnnLok 於 08-3-20 11:03 發表
hi 各位,
我都plan 緊7月尾去北海道玩7日, 兩大1小(6歲), 想租車.
問題係我得7日, 又想去富良野, 函館, 小樽, 洞爺湖, 係咪好貪心? 係咪好趕唔夠時間? 請各位專家比比意見la ! Thanks! ...

頭尾兩日無時間玩. 富良野(兩日), 函館(一日), 小樽(最少半日), 洞爺湖(一日), 加埋已經7日. 仲未計車程, 札幌去富良野要兩個幾鐘, 札幌去函館要4,5個鐘, 札幌去洞爺湖要兩個鐘, 上述只係單程. 你可以參考吓. 你自已話趕唔趕?

別墅

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-3-23 16:58 發表
各位好,

我o地終於返到o黎 HK 喇(巴黎班機遲o左兩個鐘頭先開),頭尾成十日都冇得上網(包括起飛前果一日),所以一返到屋企,就咩都唔做(除o左去廁所),急不及待要上o黎 BK;唔見咁多日,依然係咁熱鬧,希望大家可以繼續熱鬧落去,一於 ...

Welcome Back !!!!

幾時有相睇 ?

別墅

原文章由 mmmmm 於 08-3-25 23:07 發表
KaHeiBaBa:
welcome back!!
Nice piccture! really v. wide wor....
I used my A16 in London, I used the Av mode but I forgot to change the aperture (2.8) at the 1st day, so my son was clear but the Tower ...

Ricoh GR DII ?

Oh ! 你唔單止識貨. 仲好有米添....................hahaha.....

別墅

原文章由 mmmmm 於 08-3-26 00:56 發表

Really?? my husband recommand this to me. Actually, I think it's ugly but the picture quality is... really OK wor.....a bit like my friend's 'Leica'. My husband said the mechanism is j ...

Yes, it looks ugly. Like an old style $500.- film camera. But its picture quality is really good. I guess the leica you mentioned should be M8 or D Lux 3.

別墅

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-3-26 01:43 發表

嘩,有冇咁夜呀 !! (其實我依家先起身開夜班:一笑)

你張張都係大師級,我又點敢 nick D 劣作出o黎獻醜呀 !!

依家趕住post 上網俾 D 團友睇,所以都唔得閒執住,求其齋機出 jpeg 俾佢o地睇住先,不過都 ...

喂! KaiHeiBaBa, 咪玩我啦!

不過如果要我排, 我會覺得構圖比起任何野都重要. 我有一本書叫"高水準攝影完全攻略: CAPA出o既. 裹面專講風景構圖. 好正架. 有興趣去黃金買番本睇下啦.

首頁
23456...9

尾頁

跳至