烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

Crystal,

吾緊要喇!繼續努力!一個成功o既甜品師傅都要經過無數次實習再實習,所以,我地都要努力! 等我下次整下d蛋糕仔先!

Dau,
請問你個戚風模係邊度買架!

我想問下大家邊度買呢類用具會平d呢?講真...個焗爐就好平!$300都吾駛,但係其他...嘩!我每樣買d,都好勁喇!我依家都係用係日x城個十蚊cheap cheap整蛋糕架!一定吾準確,不過個電子磅成$180...都係遲d先買喇! :-P

大宅

Dorothy,

Thank you你呀!其實唧花咀+袋+敏刀都買左喇!反而想買d模具,等我搵日出去逛逛先!

Bigbaby,

其實我都十五十六諗係買吾買電子磅呢?聽Dorothy話實惠o既普通磅買$39.9。睇定d先,如果永安減價的話,可以諗諗.另外,我都去過油麻地o既二德惠買左幾件o野,聽講陳枝記有好多o野買,都係個句,搵日出去格

大宅

Blythemia,

嘩...你個蛋糕好靚呀!你話我幾時先可以做到你個境界呢? 原本Blythe就黎七歲喇...咁咪好忙囉!淨係睇佢d功課同佢溫習同有排忙喇!

大宅

Blythemia,

請問這個是否戚風蛋糕呢?可否教我如何整呢?Thx! :-P

大宅

[quote]
crystal 寫道:
dear all,
我今日係二德惠見到有呢個靚靚電子磅,佢地賣得好平$200咋,最衰我一早買左啦~:-(

Crystal,

請問你講隻電子磅係咪佢地之前話係city super買得好貴個款呢?因為我昨晚去過實惠諗住買個$39.9o既磅.但係老公話佢個刻度吾夠精密,所以叫我買個電子磅,所以,我依家諗係買邊款電子磅?大家點睇呢?

話時話,你係咪同Dau一樣都有養狗呢?佢叫什麼名呢?

Dau,

我上次用唧花袋個程序都好似你咁樣,d cream邊入袋邊漏出來,我諗係咪d cream太軟吾夠企身呢?結果個廚房都好亂喇!係呀!d配件真係好貴,所以我都係就住個荷包黎買!

Yes!小白係一隻北京仔,幅相約三個月大,依家係咪叫21歲呢?(養左三年,吾知有冇計錯呢?)佢好cute架!我同老公都好鍚佢架!你個baby豆豆今年幾歲呢?係咪仔仔黎架!

大宅

penpen,

我剛剛係惠康見到有泡打粉(baking powder)$6.2細細樽,如果你等住用可以買住先,吾駛專登出去買,因為每次用o既份量都好少(約1/4, 1/2茶匙),所以,細細樽都可以用好耐!

大宅

penpen,

二德惠公司

紅磡公司(批發部)
地址: 香港九龍紅磡榮光街50號G座地下
電話: (852)2333 2445
傳真: (852)2362 5917

油麻地零售部
地址: 香港九龍油麻地上海街395-397號安業商業大廈10字樓
電話: (852)8111 3080
website: www.twinsco.com

大宅

crystal 寫道:
dau,
我記得sogo果度個磅標價$289,可能二德惠果度個磅係同款唔同產地所以平咁多,好多時d野都係咁,唔同產地個價錢會爭好遠
我頭先又走左去間家品店度睇野,見到有一盒花咀好抵買,好彩今次穩到手者 :-P ,諗住等到整蛋糕整得叻先至去買番黎玩擠花

Crystal,

我見幅相個磅面好似係一塊平面玻璃(or係兜兜黎架)?如果係咁樣咪好難量材料囉!Tkx!

大宅

Crystal,

恭喜晒!嘩...心形好吸引喎!我第一次o既出爐佳作都係cheese cake黎架!到目前為止,最有信心都係整cheese cake,起碼吾會失手比較易整! :-P

你尋晚整左三個蛋糕呀!材料費都好勁喎!因為d cream cheese都成二十幾蚊一件,我好似成個師奶仔添!失手冇緊要喇!只要不斷嘗試,"冇o野攪佢吾掂o既"! 我地一齊繼續努力!

大宅

[quote]
crystal 寫道:
siupak01,
前晚都整左個芝士蛋糕,個蛋糕發唔起 :-( ,呢個係第2個試驗品,而家都有d驚驚地整第3個果陣會失敗 ,同埋我覺得d蛋糕越大個就越係難整得成功!!!

你d cream cheese係邊度買架?有幾大舊?我d cream cheese係二德惠度買,一磅42蚊都好大舊,每次都係用少少就夠,我諗夠野有排用

我呢排都會試

大宅

Crystal,

隻卡夫cream cheese係parnshop超級廣場一定有得買,而welcome就吾係間間有,我樓下間welcome都好細架!不過,最近都有得買,所以,你可以係附近d超市逛逛.另外,Jusco一定有,好似仲平d添,所以你可看看吧!

等我下次去二德惠睇睇先,不過,真係要搵日,皆因我都係新界人,一來一回車費都吾少!

大宅

crystal 寫道:
siupak01,

尋日試左整要用165g cream cheese果隻日式芝士蛋糕,不過又係失敗左,個蛋糕發唔起同埋好濕 :-(

個食譜話要用淡忌廉(屋企冇淡忌廉改左甜忌廉)
d忌廉要話要打至企身後加入麵糊中(我有跟住做,不過我張d忌廉加左入麵糊之後先打蛋白,即係成盆麵糊擺左好耐先羅黎用)
今次失敗既原因係咪因為我用左甜忌廉同埋d加左忌廉既麵糊擺得太耐呢

Crystal,

有d野我吾係太明白:引文[d忌廉要話要打至企身後加入麵糊中(我有跟住做,不過我張d忌廉加左入麵糊之後先打蛋白]...

你意思係咪話跟足個recipes個step黎做呢?即係先打忌廉至企身,然後放入麵糊(輕手攪勻),再將打至起泡o既蛋白分三次放入麵糊中呢?如果個step完全照做的話,應該係麵糊擺得太耐喇!記得我上次話第一次失敗o既海綿蛋糕主因係太大力攪d麵糊,其次係將佢擺得太耐,令到d麵粉沉晒落底就很難發起架喇!吸取這次教訓後第二次o既蛋糕就成功左喇!

至於是否係甜忌廉的關係我就不太清楚喇!因為我也不肯定,上次整野食冇淡忌廉時,我也有想過用甜忌廉代替,不過,最後也不敢試...驚失敗浪費其他材料,最終叫老公落去supermarket買淡忌廉...哈哈!

吾緊要喇!不要洩氣,繼續努力,我無限量支持你!

大宅

Crystal,

我用果隻淡忌廉係'President'約$17.2一小盒,我諗可能係你係西田見到個款,因為,佢好common架!大部份超市都有得買.第一次見到都覺得好貴架!不過,通常一盒可以分兩次做,都ok喇!其實citysuper我見過有1 litre裝,有時大減價三十幾蚊就有交易,好抵買架!

大宅

Blythemia,

你個蛋糕好靚呀!你次次o既新傑作都係好吸引喎!嘩!冇入黎一排,多左好多朋友喎!

Crystal & Dau,

你地都好努力整cake喎!個Tiramisu & 什果蛋糕睇見都流晒口水呀!

我最近停左工,冇整cake喇!因為剛剛有左!有d緊張同感冒,所以,什麼也沒有做了,最近shift左去準媽媽topic個邊做問題少女,所以少左入黎添! 大家努力呀!等我遲d好番d再開工,同大家交流一下! :-P

大宅

Blythemia, Dau & Dorothy,

多謝你地呀!近來身體不好,病左成兩個weeks,發冷加咳,睇左幾次醫生都係咁上下,一向身體不好o既我,依家更加虛弱,都幾辛苦!Blythemia & Dorothy,你地咁有經驗,吾知睇中醫可以嗎?會否影響個胎呢?

好喇!講番呢個topic先,其實之前係二德惠& Jusco勁入貨,買左好多材料同工具,諗住整Tiramisu, Muffin, 戚風蛋糕, 卡通cookie,點知...有左兼病埋,依家連煮飯都冇心機,所以,暫時吾開工住,希望快d好番,精神好d再開工.因為,好似Blythemia咁講,Christmas就o黎喇!我都想整d 得意cookie俾d姨甥仔.

你地大家努力喇!我得閑會入黎偷下師!

大宅

Blythemia, Dau, Crystal, Dorothy,

多謝你地關心!我最終決定吾睇中醫,因為好似Blythemia咁講,中醫係香港暫時都未係好系統化,規管都未係好全面,都係西醫好d!Thank You!

大宅

Crystal,

吾係呀!雖然冇生果作裝飾,但係我覺得幾cute喎!如果我係小朋友一定更加開心

大宅

Zen,

Thank you very much!

首頁

尾頁

跳至