自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hellomiki 發表於 22-6-29 15:34
會叫爸媽嗎?我個小學會叫,依家大左唔叫

會叫,有一排可能反叛掛,唔叫比c6話,跟住就叫返
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

hellomiki 發表於 22-6-29 15:42
現正反叛期囉,成日黑口黑面 之前話過佢,話完都系咁

當時我都唔敢話佢地,不過都會提一提(要叫人呀!)等等,到我c6 出聲,佢地就乖曬,平時爸爸少出聲
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

hellomiki 發表於 22-6-29 15:43
我覺得係一種禮貌

都係一種尊重
父母先係最要叫聲,我覺得

水晶宮

hellomiki 發表於 22-6-29 15:47
你c6都好會教佢,我c6唔會理,但佢都會叫自己阿媽的

我c6其他唔緊張,佢對仔女最大要求,要有禮貌

水晶宮

nancyli 發表於 22-6-29 16:57
習慣係由細教出來, 唔關咩"中國人老土麻煩野" 我諗全世界每個家庭都有佢地自己嘅家教.... ...

家教呢樣野,好多家長都覺得老土麻煩野,所以時下香港出左好多目中無人既好青年

首頁

尾頁

跳至