想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

christmaslily,
恭喜 恭喜
我都係高齡一族, 你的經歷真的令我很佩服, 我剛26/4做完ivf, 今次都巳是第二次, 巳照到有心跳, 所有媽咪, 大家一起努力啦....

複式洋房

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

bobochow,
我自問無christmaslily咁偉大, 我曾經都想過放棄, 唔想再做第二次ivf........ 三年前唔知點係, 特然好想生bb, 但我身體一向都唔好, 經常性貧血, 一年入醫院輸血兩至三次, 子宮有個廇, 又唔可以切(廇), 自己試左一年都唔得, 醫生說....我咁好難自己有, 所以兩年前第一次做ivf...失敗了, 旦旦唔大, 無心跳, 仲攪到細菌感染, 變成腹膜炎要入醫院....好慘, 之後我個私家醫生係咁叫我調理好身體再試過, 呢兩年他不停叫我, 我就懶懶間, 又怕, 又驚, 竟然係個醫生....唔係老公或99, 因為我係qm做政府, 他說很多人想做要等好久, 所以到今年四月尾我又再放第二次旦, 兩星期前巳照到心跳, 但醫生說, 雖然有心跳但仲好細, 明天又再反qm check, 希望有進步啦, 當然以我的身體仲有很多關要過.....一齊努力啦 咁你呢, 又分享下.

複式洋房

eebabybaby,
多謝!! 我會努力也會小心! 你呢......有了bb未? 又有無心路歷程.

複式洋房

bobochow,
我真的唔勁......只係傻下傻下咁...好彩掛! 我由開始放旦到現在每天都和bb說: {你由一粒旦旦開始, 我好似沒有機會問你想唔想來呢個世界, 如果你唔想就自己離開, 如果想留底就乖乖地, 一起努力健康成長, 我會盡力給你一切一切!}
你都要快些決定, 因我都唔細 , 希望你iui一次成功! 祝福你

複式洋房

10週啦......現在怎樣, 辛苦嗎? 請問你跟著下來是否有很多checking要做, 因我係QM做IVF的, 都唔知係唔係所有checking都係QM做. 你是否看私家?

複式洋房

放心啦, 你過兩星期check oscar 一定無問題, 我會祝福你的 到時check 完上來講下係怎樣, 等我有個心理準備!
你工作咁忙, 記得抽多點時間休息.

我和你一樣成日去厕所, 試過最勁一晚到早上8點共去過5次 :-( 今日反QM check 完 bb 比兩星期前大個左, 現在8週, 醫生說ok, 巳有心跳, 又過一關 , 過兩星期再check多次, 如果一切順利才轉去產前.

所有BINGO的準媽咪一齊努力啦

複式洋房

我第一次反QM check, 醫生話見唔見到心跳呀, 閃下閃下個到, 其實當時我又驚又喜, 什麼都看不到, 只能睇到一粒黑白色雪花物體, 到7週去私家醫生時, 他教我怎樣睇.....見到及聽到心跳聲就好開心, 有小小眼濕濕..... 昨天反QM check 又大過左, 醫生說都ok, 過兩星期反去再check. 現在每天除了瞓就是食, 都係什麼也沒有做, 我未有b前巳開始吃葉酸及鈣片, 到7週時私家醫生仲加多隻維他命給我, 初期仲有飲花膠湯, 現在無啦, 因為飲到怕, 開始覺得好飲 現在多數飲魚湯....覺得好好味 比前食多左生果, 每日飲奶一大杯仲有一定食旦 你呢有食什麼, 交流一下.

複式洋房

燕窩我就無食, 因本身有個廇係到, 之前中醫又叫我不要吃, 所以唔知有無影響唔敢吃, or 膠.....有什麼好, 只知道是補品, 但唔識怎樣吃, 煩介紹一下.

係呀...唔使反工....未有bb前都真係幾開心的, 可以學下自己想學的東西, 玩下煮飯仔, 現在就.....很多地方都不敢去, 又怕多人, 條街又熱, 就算有冷氣行一陣就好累, 呢兩個月都無勁行街...... :cry:

現在未決定係邊到生, 仲考慮中, 醫生又無話我知預產期幾時, 等我星期一問下私家先, 咁你幾時呀?

我所有下身衫都係著唔到, 可能我做IVF時打了些針, 個肚好谷, 個廇又大左, 現在兩個月巳經好似人地四個月咁 我巳係H&M買了兩條大肚衭, D牛仔衭好型好靚, 又唔係好貴. 有時間你都去睇下....OK的. 著得舒服D, 自己同亞B都唔洗咁辛苦.

複式洋房

dionbaby,
其實係唔係高齡產婦, 當然醫生有一套計法, 但我覺得心境, 心理, 生理, 思想都好緊要, 而且呢樣野最好係兩公婆相量好, 有共識, 先得 當然你都要話比你老公知, 現代人生活緊張又有工作壓力以及其他其他因素, 如果到想要bb的時侯, 一開始就bingo就大家開心啦, 唔好彩....有其他不明理由, 唔知試幾耐先bingo, 咁就無人知! 好似我有些朋友 (其實我都係咁, 但我仲唔好彩, 仲有小小病) 之前有好多計劃, 又想去完邊幾到旅行, 又想讀完什麼書, 又想儲幾多錢, 又想買到樓先....等等....之後到現在仲排緊隊...等做ivf....都唔知為了什麼, 有計劃唔係唔好, 但有時未必係你計算之內, 好好相量一下, 祝你們開心快樂

複式洋房

我今日8週4去左睇私家, 比上次大過左好多, 好似粒花生咁, 好得意 仲見到佢手腳都有動, 醫生話size各樣都ok, 而且仲有張cd比反我, 預產期20/01, 我好開心, 但醫生話都要我小心, 其實我個肚咁大, 係因為之前做ivf打荷爾蒙針會影響個廇更加大, 以我來說係正常, 無辦法啦, 現在keep住密d到醫生, 加上我政府私家兩邊睇都ok的, 今天都book了私家醫院了, 醫生話其實都係預備定, 萬一想要怕無位, 如果你巳決定私家好快些book定先, 聽講d位都好緊張, 咁如果錢唔係唔緊, 當然私家好些啦, 起碼屋企人來陪你幾時都得, 唔洗政府咁限時間, 地方環境心理上都好似好些. 其實我早產的機會都好大好大, 私家就話如果萬一我早產就係QM好些, 如果bb早產要瞓箱或有其實treatment大約都成萬元一日(only bb每日收費), 兩邊hold住先. 另外你需唔需要做抽羊水? 祝你和bb都健康快樂, 除了工作.....多休息呀.

複式洋房

當然回應啦, 我估大家心情差唔多, 現在又同一時間有bb, 互相支持下要的. 其實你下星期再去睇亞b時, 留心些...其實頭, 身, batbat, 好似粒腰果咁, 上面就有幾點向上, 就是手仔腳仔, 頭仔附近有一點閃下閃下就係心臟, 希望無教錯你, 12週時問下醫生.

我醫生就無建議我怎樣, 只是解釋清楚....怎樣選擇, 我現在都15/16, 又想100%知道, 又唔想bb有風險, 都未知. 都幾煩.

個廇都唔知會唔會再大, 都係check住睇, 如果亞B叻的話, 就識得找位置, 都係同你朋友一樣, 希望遲些唔好壓住亞B.

下星期見完亞B, 上來講下. 大家都努力啦

複式洋房

my_mcmug,
我都係高齡, 又貧血, 又有個廇係子宮, 兩年前一開始就做IVF, 個一次IVF失敗, 今年各樣都OK再來過. 其實我覺得christmaslily都無講錯, 除了排egg藥,如果醫生仲有其他建議, 不如怏怏.....考慮清楚, 唔好再浪費時間, 如果IVF/IUI一次成功當然恭喜你啦, 仲替你開心, 但未必人人咁好彩, 可能試兩三次, 又半年多啦, 你同醫生好好相量下. 希望你唔好介意, 呢個都係我個人意見, 希望你快些BINGO....上來報喜.

複式洋房

happychiu,
唔好唔開心, 事情巳發生了, 傷心一定會有, 傷心過就算啦, 你現在應該好好休息, 無論怎樣都要調理好身體, 我都試過失敗過, 超高齡又如何, 當然係醫生角度有一定的風險, 但只要你身體調理好, 心理質素ok, 再o黎過是沒有問題的. 好好休息先啦, 之後的再計劃又得, 隨緣又得, ivf/iui又得, 看中醫又得. 呢到有好多同樣的姊妹, 很多人支持你的.

複式洋房

你好呀. 聽到你阿B大左好多真的替你開心.

我就係出了事所以沒上來好幾天了. 話說20/6一早老公剛出門口反工, 我就想去小小一起身, 就覺下面有水流出來, 即去看.....一看有血, 仲係不停咁勁流鮮血, 嚇死我, 九秒九打比老公佢即反來, 跟手打給私家即去見他, check過阿B有心跳, 仲手郁郁size仲比上次大個左, 他說都係入院瞓好些, 咁樣有兩個可能 1)個廇可能大了有些血管破了 或 2)就是作小產, 兩種可能都只有瞓, 如果只有瞓沒有什麼做到, 咁我就決定入QM瞓, 瞓左三日二夜, 昨晚出了來, 現在好了些, 血就停了. QM都check過阿B無事, 仲給我信留反係QM 做產前, 醫生仲笑住話...放我落贊育都唔會有醫生敢睇我, 因我個廇太大. 比佢氣死.

不過呢個經歷真係好恐怖, 我而家先係開始, 之前同自己講過.......有個廇一定比其他人辛苦, 有很多事都預左要有心理準備, 但當事情發生時, 真係好驚. 好彩現在阿B無事, 呢幾日醫生都有去照他, 到最後個日, 阿B一定覺得我地日日偷睇佢, 竟然用個背脊背向我地, 放心啦我現在沒事了.

你都要自己小心呀, 下星期照OSCAR,一定順利 我會祝福你和阿B的. 到時再update我照OSCAR的情況.

複式洋房

係呀!真係有驚無險. 嚇親你tim.... 多謝你. 我會小心和多休息, 你呢會去邊到照oscar呀? 記得照完告知我是怎樣, 等我有個心理準備. 我都希望如你所講一起成功走過呢段路, 有時真係想可以健健康康咁行快些呢條路就好啦. 其實做一個媽媽真係唔易. 等你呢個星期好消息.

複式洋房

如果我係你聽到都會好唔開心, 但你唔好谷氣, 什麼人都有, 她有她的一把口, 唔知點解一班人中, 總有一兩個呢d人, 算啦....你有老公和支持你的朋友, 巳ok啦, 唔好理呢d嘢, 唔好影響你和阿B的心情. 巳谷了一晚算啦.

我都有過和你差不多的.....有些朋友/親戚都有講過....點解明知有個廇都要去生, 唔生有什麼問題, 現在什麼社會, 年紀又唔係細, 咁都"博"............

所以我都明白你的心情, 開心D啦. 今晚同老公阿B吃餐好的. 我們一起努力, christmaslily我支持你.......

複式洋房

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO

條氣順番就好啦

我巳搽了肚紋膏差不多一個月了, 現在用 Bonal (寶麗) 因我有個廇所以個肚都好大, 之前有朋友用過話ok, 你試下去荷花睇下, 我買時....兩支仲有cash coupon送(即用). 佢都仲有其他牌子你可以去研究下.

我估我都係high risk啦 祝你明天順順利利. 其實成個過程係怎樣我都唔知, 你反來記得告知我. 等你好消息.

複式洋房

Scarlett123,

恭喜你呀. 好開心有人同我同一日.
不過更加"鄧"你開心就係第二胎, 有多個陪一齊玩, 仲好! 其實如果有得簡, 兩個就係最好.....我個人覺得.

我知自己性格, 費事做完ultra sound 出現什麼問題, 自己又左想右想, 我估多數我會一嘢就去抽羊水, 一次過......對我來講會好些. 但我都知有風險, 所以都有15/16. 再同老公相量下. :cry: 不過我知佢又係個句........你決定啦 咁你幾時去照呀?

複式洋房

Scarlett123,

咁你自己事事小心啦, 我會祝福你的. 祝你和阿B健康!

5/7 一定有好消息, 等你.

複式洋房

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO

OSCAR 原來都真係好簡單. THANKS!

阿B咁健康.... 恭喜恭喜 放心等報告啦, 我相信都係無問題的.

係呀現在買到新衫真係會好開心, 其實近來我都好少去行街街, 自己身子又唔係好過人, 天氣又熱, 仲有一見到D靚衫, 自己又著唔到, 都有小小唔開心. 但比我見到一D而家可以即刻著的, 又唔係太貴, 就會即刻買, 滿足下都要

首頁

尾頁

跳至