跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

Re: 元朗媽咪會

我住天水圍, 都算係元朗區架~~~

男爵府

育兒性格勳章

cobe :

你搵到邊度啫?? 幾時搬架?? 我好掛住DonDon呀~~

男爵府

育兒性格勳章

小合 :

我聽人話電子蚊香初初用會有效, 但係用落左就冇效囉喎, 點蚊香又嗅又危險, 聽講話冇火個隻香薰油(LB)可以防蚊喎, 另外有個朋友佢買過一隻香薰膏搽, 一樣係可以防蚊, 佢要o黎同個仔落公園搽架, 但係我就全部都未試過喇, 最實際就係裝防蚊網.

男爵府

育兒性格勳章

meijing :

好似係上個月, 有朝我去天盛買完野, 行出街市就見到你亞媽冋亞婆推住大細孖去天瑞飲茶, 走個時你個細孖仲不停手咁同我拜拜, 幾鬼醒呀!
你知唔知呀~~ 我每次去飲茶見到碟腸粉就諗起細孖喇
幾時得閒去飲茶茶啫? 我好掛住你同大細孖呀~~

男爵府

育兒性格勳章

meijing :

我個卓賢有幸餵到細孖食腸粉, 簡直係榮幸之至啦, 我都好想再睇下卓賢點服侍你對孖女, 好攪笑

或者等我媽咪番黎, 我搵埋佢同我地一齊飲茶, 咁咪有多個人幫你湊女囉~~

男爵府

育兒性格勳章

meijing :

我好掛住你........對孖女呀 , 我有2條裙仔俾你2個寶貝女架, 再遲d怕唔岩著喇, 你係屋企多定係天水圍多呀? 我點俾你好呀?

男爵府

育兒性格勳章

小合:

哈~~ 咁我地一於攪旺呢個場啦 哈~~

男爵府

育兒性格勳章

小合:
我近排少上網麻, 上到黎吹一陣又要走, 仲之得閒就會入黎嗲兩句架喇

男爵府

育兒性格勳章

hi~ hi~

好耐冇入黎元朗會, 你地好麻?

男爵府

育兒性格勳章

rachel1230 :

恭喜你! 你個係仔定女呀, 2.85kgs 唔算太差架喇, 我個仔出世時都係2.7kgs乍, 雖然佢頭唔係飲好多奶, 2個月大就自己介左飲夜奶, 3個月大都只係飲3oz奶一餐, 但佢就好訓得, 人地話訓得都一樣會長肉.

男爵府

育兒性格勳章

budbud :

原來你係待產婦黎架, 咁你準備去邊間醫院生? 你有冇照到係仔定女呢?

以前D人話好唔好生養就係女人個躉大唔大, 但照你醫生咁講法係咪o者係話盤骨大唔代表一定會夠位生? 定話係你個B size 大驚你唔夠位生呢? 唔夠位生咪好大機會要你開刀囉

男爵府

育兒性格勳章

budbud :

會唔會係講恥骨位呢? 真係唔係好清楚
咁你使唔使開刀生呀!

男爵府

育兒性格勳章

係呀! 行多D好生D架, 如果可以行下樓梯仲好呀

男爵府

育兒性格勳章

budbud :

[純粹我個人意見]
如果唔夠位生就索性開刀生, 好過催生要痛好耐, 可能白白痛十幾個鍾之後結果都係要開刀, 痛咁耐加埋開刀生完咪冇氣冇力囉, 同埋試生時可能要剪會陰, 剪左都唔夠位再開刀生咁咪仲傷..., 最怕就係生唔出, 對個BB黎講係好危險架, 萬一令BB短暫缺氧都會做成傷害, 對你同BB都唔安全.

不過佢又再摸我盤骨一次,說窄了一點,不過如果我想試生都可以的。我們巳決定八月八日BB預產期催生加試生,如果到時催生試生不成功先開刀。

男爵府

育兒性格勳章

budbud :

你兩公婆真係有愛心, 仲好勇添 ( 講笑o者)
如果三年抱兩就當然係順產會好D, 始終開刀都係會蝕左度氣, 不過千奇唔好免強自己去試, 我係怕開兩刀會仲傷仲痛乍.

記住 -- "留得身體好, 那怕生唔切"

男爵府

育兒性格勳章

老人家話對腳三腫三消就會生, 我就2腫2消就生左(早產), 記得曾經係醫院見到個準媽咪, 佢過左預產都仲未生得, 佢話佢對腳己經腫左成個月, 而且從未試過消腫, 當我見到佢對腳真係嚇一跳, 因為佢對腳腫到腳掌同小腿都分唔到, 真係成隻大象腳咁, 佢連鞋都著唔落

首頁

尾頁

跳至