跳至

首頁

尾頁

大宅

我八月初時帶個仔去北海道, 8日7夜。好好玩, 但好攰。
我提議你選擇一些行程輕鬆, 最好唔使換酒店嘅trip。
至於帶嘅嘢, 係有好多。奶粉, 片片, 奶樽已經佔據個喼好多位置。我用平時用的奶樽, 每晚用奶樽清潔液洗完後, 然後用滾水淥, 沒有steam。水就帶了一支約750ml的"香港水", 頭一日用, 加一些當地水, 慢慢適應就ok。

大宅

原文章由 catherineleungg 於 08-9-1 19:26 發表
我7月頭同bb和老公跟團去咗5日日本東京, 幾好玩, 不過阿b仲未識行要抱住都幾辛苦.

我個仔都未識行. 我帶埋bb車去, 有時就用"咩"帶"咩"佢。

大宅

我在日本回程時, 佢地見係奶樽(有水)就比我過, 但大人飲的水樽就要倒掉.

大宅

原文章由 dannypang 於 08-9-3 16:58 發表
hello mamaqueen,
thx!咁請問熱水壺可以帶上機嗎?

我有帶呀. 我放在背嚢內, 過機時應該照到, 但佢地無叫我攞出來. 我聽過有個媽媽講佢話機上的熱水唔清潔, 所以都係自己帶好d.

大宅

原文章由 karenbaby 於 08-9-3 23:23 發表
我都有打算帶bb去旅行, 不過打算最快等佢22個月大先去.

想問問帶過bb去旅行既媽咪既經驗, 如果bb賴左poo poo, 點處理? 同埋, 你地每日出門, 個袋係咪要好大又好重? 我越諗越覺好煩. 好多野攪. ...

我去日本, 那裡很容易找到育嬰間, 換片好方便, 我亦帶備換片墊, 找個平的地方就可以換. 試過一次我個仔poo poo好澎湃, 成身係, 要換衫. 所以一定要隨身帶備spare衫褲.
每日出門個袋係幾重, 我用背嚢.

大宅

原文章由 Pigmunmun 於 08-9-7 17:03 發表
Mama Queen:

hello! 你去日本邊到呀! 因為我都會帶個仔去日本, 會自遊行, 但我餵人奶, 唔知到時會唔會好麻煩呢? 係唔係大部份商場都有育嬰室?

我是去北海道, 租車自由行. 我見一些大景點都有育嬰間. 餵人奶其實仲方便, 帶少好多嘢. 你自由行, 可以自己安排出外時間, 就番餵奶時間. 仲有, 我去好多餐廳都有獨立間隔, 可以拉埋度門, 如果餵奶都可以.

大宅

我地租了一架七人車, 價錢約90000yen. 三個大人一個bb共用了大約hk$50000 (包括所有嘢).
不過10月, 11月去北海道會少d嘢睇. 7,8月可以睇花, 冬天則睇雪.

首頁

尾頁

跳至