夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 女人的外遇

外遇的出現表示你對現狀的不滿...

如其將心神放在這段外遇上,不如反思一下生活出了甚麼問題?

和伴侶的溝通又出了甚麼問題好吧!
好好過每一天......

珍珠宮

幸福無比 寫道:
jacquesau

換相換得咁快

係呀....呀囡又大

珍珠宮

幸福無比 寫道:

你最好離婚先搞呢d野,吾好害左你老公,帶住頂綠帽都吾知, 如果穿左煲,佢仲難受, 有冇想過
或者可能你隱瞞只係怕面對外人包括家人,自己小朋友對你眼光,因為你紅杏出牆, 點講都係錯,快d離婚好過

一個女人對愛情無信心,又怎會離婚再識第二個呢?

珍珠宮

vvlamho 寫道:
有想過離婚, 但小朋友
是無辜的, 且也好像沒有必要, 怕再找
一個也是一樣的怎去處理?? 我真的很累了,
只想可以有人去分享一下, 是錯嗎?
我會去隱瞞, 因為我不希望傷害他們.

離婚又不代表要找過另一個....
我這個單親人士,開始覺得淨係自己同個囡係最好的;不用再顧任何人的感受.....我曾經認為遷就可以成就一段婚姻,但原來係...你越遷就,人家就會越進迫,迫到你無路可退.... :-(

珍珠宮

幸福無比 寫道:
[quote]
jacquesau 寫道:
[quote]
幸福無比 寫道:

你最好離婚先搞呢d野,吾好害左你老公,帶住頂綠帽都吾知, 如果穿左煲,佢仲難受, 有冇想過
或者可能你隱瞞只係怕面對外人包括家人,自己小朋友對你眼光,因為你紅杏出牆, 點講都係錯,快d離婚好過

一個女人對愛情無信心,又怎會離婚再識第二個呢?[/quote]

離婚吾係因為要識第二個[/quote]

唔好意思...

我的意思係....佢對婚姻無信心, or對新相識無信心....又點會敢剎時放棄現有的一切, 去由頭來過呢?

珍珠宮

[quote]
盲妹 寫道:
jacquesau
唔好甘灰心啦!你女女好可愛啊!我相信終有一日,你會搵到一個懂得珍惜你的另一半 :-P 會架!

每一段關係裡面都一定有唔開心的時候,唔想唔開心,最好就唔好開始一段新關係.....

其實,一個家,出現

珍珠宮

myhalf2days 寫道:
夠膽出軌, 唔夠膽結束變質的婚姻, 有點說不通!對身邊人坦白, 對自己坦白, 食得安樂, 睡得安心.

或者咁講.....
1. 你想轉工,你會辭工先定搵到工先辭職呢?
2. 你有一份工, 人工各樣都okay...有一日有人同你講有另一份工, 人工各樣都好過你做緊果份, 你會不問因由立刻辭工去做嗎?

其實每個人都想要安定, 都要安全感, 所以先唔敢快刀斬亂麻般去決定一件事....

婚外情當然會hurt到身邊所有人.....但我相信有時真係身不由己的......(慘啦....又要比人鬧....希望各位高抬貴手)

珍珠宮

man4good 寫道:
你地d女人咁鐘意講身不由己,男人去滾就話賤格,女人去滾就話身不由己,強姦咩,比人用鎗指嚇?婚外情中間係一個過程,當中係有好多機會比自己去決定是否應該抽身,唔好美化呢樣野,呢樣野係無藉口,我亦曾經講過,我結婚多年仲算keep得好好,有唔少追求者,曾經ex搵過我問我去唔去酒店,佢仲話會食藥,唔駛驚有bb,當時佢都已經結左婚,我一定唔駛負責任跟手尾,我仲可以講你知,我個ex的身材係男人都想上(36C-24-36),樣兒端好,又夠高又挑瘦,我唔係作野,我仲好記得當日我點掙扎,幾乎想斬左我下面咁滯,最後我真係唔想對唔住我太太而決定唔去。婚外情,就算幾大誘惑,都係無藉口

而且,好多婚外情,唔係想找一個好過自己老公,而係貪新鮮,放縱,結婚係一生的承諾,有好多有婚外情的女人話因為為左子女先唔離婚,如果咁為得個仔女,何不好好克制自己?

:-( 都話俾人鬧架啦....
man4good 你都話"婚外情中間係一個過程,當中係有好多機會比自己去決定是否應該抽身!你都要幾返掙扎啦....."咁即係你有諗過啦....
男人or女人有婚外情基本上都係自私的........爭扎係因為前一段食之無味, 棄之可惜.....想轉會但又怕輸得咁慘.....所以想兩者兼得......
婚外情是有感情在內的....總好過男人去滾, 去叫雞.......

珍珠宮

[quote]
SunnieMaMa 寫道:
講句公道說話, 我覺得如果沒有小朋友,話之你第三者、第四者.........感情d

珍珠宮

幸福無比 寫道:
工作點同婚姻, 吾通結婚都要騎牛搵馬?好笑
咁結婚黎做咩, 騎牛搵馬心態同人結婚咪累人累物, 自己衰好吾好累人呀

事情唔同...心態同嘛...
好多男女拍拖時都係騎牛搵馬架啦.....

>>>>>>>>>
我不是贊同婚外情....這是樓主的選擇.....我只是想表達我明白樓主的心態......

珍珠宮

幸福無比 寫道:
jacquesau
你都識講拍拖, 大家未結婚都有權再選擇, 但而家係講婚外情, 吾係拍拖, 結婚都係咁心態咁就死啦

先不論對錯....但樓主真係咁既想法嘛.....

man4good.....從男人角度看你全對.....邊有貓唔食魚.....

珍珠宮

SunnieMaMa 寫道:
jacquesau,

其實對小朋友是講盡心盡力的,如果迫不得已要離婚,小朋友不會怪你,難道個老公打老婆都忍佢呀!只要對得住自己及仔女便無愧!命運不由我們控制!只要錯的不是我們,有時都要無奈接受!

很多以前拋妻棄子的男人,仔女大晒後,仔女錫邊個?理邊個?大家有眼睇!薛家燕便是一個好例子!你要堅強d!活得俾d衰人更好!仔女會明白你的!

我時常都內疚帶佢來地上受苦,尤當佢病時,很心痛!所以更要加倍對佢好(不是縱容),是我們欠佢的,今生來還賃債!

希望我女兒會明白我啦.....

珍珠宮

edea 寫道:
[quote]
jacquesau 寫道:
婚外情會影響到小朋友....
離婚一樣會影響到小朋友....
但形同虛切的婚姻一樣影響到小朋友....

從小朋友角度去睇:
1)我阿媽紅杏出牆
2)我爸爸媽媽感情有問題所以分開
3)我爸爸媽媽一齊唔開心但都為左我維持一個家

你估邊樣會傷得佢最深呢?[/quote]

1. 我無

珍珠宮

PCCW2319 寫道:
其實一個搞婚外情既人唔離婚,通常用為仔女, 唔想佢地係個唔完整家庭成長為藉口。但我覺得佢地只不過係對婚外情個段感情、對象冇信心既表現。驚今夫你捨棄人,明天今會被人捨棄。

同意......

珍珠宮

戀愛和婚姻本質根本有異, 即使同居也和婚姻有差別;

由戀愛轉到婚姻並不是每個人都適應到、調節到;當遇挫折時就十分容易墮進婚外情這個甜蜜的避風港裡......

首頁

尾頁

跳至