跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

Re: 有住在荃灣的媽媽嗎?

hi, 我住青衣, 排左瑪嘉烈, 有冇聽產前講座? 希望今晚聽到啦...大家交流下ar~

別墅

aSa豬媽媽,

我聽完番黎喇, 今晚呢堂真係悶悶地, d內容重複左幾次 ... talk 4 幾好呀, 有得報產前運動班, 我報左啦, 唔知好唔好呢 ... 不過個堂真係勁多人, 到7:30條龍尾都係不停增長 ... 今晚好dd, 無咁多人 ...

仲有等個肚再大d, 聽完去參觀埋個產房先~ 而家個肚都唔係好大, 有時都驚唔知會唔會有咩問題, 小b係咪成長緊咁 ...

別墅

aSa豬媽媽,
唔使客氣, 大家交流交流一下~

我都有睇c+, 不過唔記得問tim ... 成日一見到u/s裡面個小b, 就咩都唔記得問 ... 不過醫生話冇問題, 幾好呀咁 ... 咁肚腩大少少都唔緊要lu

不過呢我覺得c+醫生(我睇過個d)又唔係真係話好詳細咁既...可能我唔好彩 ... :-( 都係同你照一照, 跟住問你有咩問題, 冇呀, 咁4星期後再番黎睇啦咁 ...

別墅

aSa豬媽媽,
仲有, talk 4係講產前產後運動, 我而家都要開始做啦, 大家一齊努力努力~

別墅

bababubble,

請問d轉醫院手續係點攪架? 我而家18w, 唔知可唔可以轉呢 因為我阿媽都話qe好dd ...

我係青衣健康院度做檢查, d姑娘都ok幾好, 唔知葛量洪個邊係咩環境呢? 我呢個星期二又會去呀

別墅

aSa豬媽媽,

原來係咁, 我睇第一次c+時覺得個醫生麻麻地, 咁我睇d書話有咩唔明, 寫低先, 見到醫生先問, 咁我咪真係寫低, 見到醫生個時

別墅

仲有仲有, 唔知各位有冇入個d bb會呀? 我有去過d奶粉網頁睇過, 都唔覺有bb會d form 既 ....

別墅

wah, VPC , aSa豬媽媽 , 你地真係好幸褔呀, 唔使番工 ! 咁以後咪可以自己揍b囉? 實在太好啦~~~

我就唔得啦, 連住既地方都要諗...又要煩搵邊個揍b ... 唉 ...

我都覺得孕婦奶粉好難飲, d醫生俾我試過, 我真係飲唔落, 俾我掉晒...好浪費tim ...

bababubble,

唔該晒! 唔好意思, 問多你一個問題, 你係第幾week轉架?

別墅

VPC,
唔緊要啦, 香港地d老細係咁架啦 ... 而家好好地係屋企安胎, 食多d好野, 等小b吸收多d, 健康d, 但係又唔好成日坐係屋企喎, 要散步呀, 做下孕婦體操呀咁, 雖然而家日日都要番工, 但係我有時都會發下夢, 去toilet個時見到個肚又會叫小b兩聲(當然係好細聲 ...), 個心都去左小b度lu ... 聽d生完又要番工的朋友講, 每日放左工, 都要趕番屋企, 攪得小b黎都好夜, 自己又要訓覺, 都無時間做自己野, 第時我可能都會係咁 ... 所以我諗唔使番工, 就多dd時間做自己野, 不過我知道我係無可能既...

仲有我覺得而家自己d情緒都唔係好穩定, 有時老公做左唔岩自己心水既野都會發脾氣(未有小b之前都會既...可能而家仲厲害...), 有時仲會喊 ... 雖然佢次次都'tum'番我, 但係我都好驚唔開心既情緒會影響小b, 希望自己可以控制得好d啦 ...如果唔係第時小b唔識笑, 都唔知點算...

bababubble,

唔該晒你條link~ 等我又去睇下先! 至於醫院, 我可能都係唔轉啦, 希望pmh ok 啦 ... 其實我想問下, 去qe做檢查, 係咪次次都有得照u/s 架? 如果係, 就可以save番好多睇c+醫生$$ lu ...

別墅

aSa豬媽媽/bababubble/各位,
聽音樂一定要將headphone貼在肚皮上架? 我淨係係屋企播

別墅

ccsbaby,
你係咪睇pmh架? 因為我第一次係去健康院, 健康院醫生有同我睇子宮頸呀, 探隻手入子宮裡面呀, (我都驚驚地佢'took'親小b...), 按下乳房呀咁, 之後去pmh一次, 好唔好彩, 係男醫生, 佢話你係健康院做左婦科檢查, 咁今日唔做喇咁喎, 我心諗好彩唔使做... 但係都要聽下心肺, 俾佢睇晒tim...唔開心 ... :-(
跟手佢問我遲d照唔照u/s, 我問係咪即係詳細個個結構性u/s, 會睇到有冇rabbit唇呀個d, 佢話你當係普通咁照law, 唔promise會話有定冇, 佢認為如果有醫生好肯定話你知有冇, 係好值得懷疑... 又話咩資源問題呀咁, 總之就當係普通咁照law, 唉 ....
仲有呀, 佢用部機聽唔到bb心跳, 跟住帶左我去照u/s, 佢話, 拿, 見唔見到bb心跳, 我話見唔到, 佢話, 呢度郁下郁下就係, 我話, 哦, 跟住佢就一支箭咁走左 ...:tongue:
係呢, 咁照完知道男定女未呀? 你係c+照幾多錢呀? 係邊度照呀?

別墅

絕對同意aSa豬媽媽既意見 , 健康院d醫生同姑娘都好人好多!!! 不過個d出名好個d醫院 (如qe, 廣華呀咁) 不知情況係咪咁呢 ...

我個次去又唔記得帶紙杯, 個阿嬸惡惡地話, 我地呢度冇架喎, 你去樓下買個啦 ... 好彩我去樓下買同埋順便擺埋小便, 後尾我係產科個層個洗手間清埋個紙杯個時, 嘩, 個層個toilet同樓下比, 簡直係天堂同地獄, 成個地下濕晒, 又冇水沖

別墅

aSa豬媽媽,
如無意外, 我今晚應該會去聽, 咁我聽完番黎再報告呀~

別墅

ccsbaby,
咁你今日去龔羽一度記住順便問埋粒瘜肉既事, 求多個安心好dd :wink:

我11/4去pmh照, 唔知睇唔睇到係仔定女呢 ....

別墅

aSa豬媽媽,
嘩, 咁好既, 16w已經照到! 我17w去左c+度照一次, 個醫生話小b對腳夾住左, 睇唔到 ...

至於pmh 既u/s, 我第一次有問過健康院dr, 佢話係pmh決定, 唔係佢地決定, 不過通常都會照, 去到pmh個時, um, 我都唔係好記得係我問醫生有冇得照, 定係醫生問我照唔照, 總之我話照啦最後, 咁佢就同我book埋咁喇~ 有時d問題, 未去之前有好多架喎, 但係一去到醫生度呢, 又唔知點解唔記得晒咁, 真無用, 今次可能(係可能)會多d野問, 我lai lai都話想去睇下小b ... 佢可能有好多問題 ....

岩岩今次去健康院, 我都問左姑娘好多問題, 佢都好有耐心答我, very nice! 另外我覺得講座個d產助士姑娘都好好人喎 ...

別墅

係呢, 請問你地買左床仔咪? 我想問下網床係咪都安全架? 接埋佢真係save番好多位

別墅

aSa豬媽媽, 你就好啦, 有人俾, 又可以save番$$

咁我都係睇多陣先至決定買唔買網床先 ... 不過仲有好多時間~

別墅

aSa豬媽媽,
我聽左尋晚個講座喇, 尋晚係講初生bb可能會有既問題, 係由pmh兒科醫生講架, 資料都ok喎, 佢講個d問題有部份都會有張相俾我地睇, 嘩, 如果佢唔講我都唔知會可能會有呢d問題, 同埋有d相睇落都幾嚴重咁, 不過醫生都話呢d全部都會bb大大下自己好番 ... 不過如果真係有呢d問題, 見到小b都會心痛 ... 但係知道大大下會自己好番都安心d :wink:

係呢, 你會唔會去參觀產房呀? 不過要30w以上個d, 聽完講座先至有機會參觀, 但係如果我順序聽到最後一堂都未久30w喎 ... 可能要搵一至兩堂遲dd先聽tim ...

別墅

yi, 照6次?! 咁如果我4月去pmh個時, 小b好似ccsbaby既小b咁趴係度, 咁點算呢? 咁咪睇唔晒d器官? 我相信pmh唔會同我照6次咁多架喎 ... :-(
aSa豬媽媽, 你個次係點架? 囝囝係咪無趴係度先照度架? 呀, 係喎, 同埋呢次照係咪唔使'羅'小便架? jai照jar ho?

別墅

aSa豬媽媽,
可能我唔覺意同talk5比較, 因為talk5悶左小小, 感覺上talk6好d, 因為我未睇過小b病個d書, 所以覺得talk6 ok

首頁
12345...8

尾頁

跳至