跳至

首頁

尾頁

大宅

aSa豬媽媽
點解你有得照u/s咁好既
我覺得去醫院球診簡直晒時間呀,得個等字.
係咪人人都要飲糖水咖,冇人叫我做呢個test既???

大宅

原文章由 smallballck 於 07-7-9 12:42 發表
ccsbaby,
我都無做呢個test呀, 好似bb媽媽自己/bb媽媽的直系親屬有糖尿病先至會叫你做呢個test架喎

我想問下個次使唔使驗小便同血壓架?

每次都要驗小便同量血壓咖.

大宅

原文章由 怕醜草 於 07-7-11 12:31 發表
Hi All,

呢幾日大家身體點呀!

呢幾日個肚有d唔舒服,收縮得好勁,係咪代表就生呢?
d人話臨生阿b會郁得少d,但好似又唔係喎,都係好似打仗咁.

大宅

原文章由 怕醜草 於 07-7-17 13:20 發表
Hi All,

近排冇媽咪上網唔知你地點呢?

我放緊al呀,斷斷續續咁返下工,放假都幾悶下,希望阿仔快d出世.
sa豬媽唔知係咪生左呢,,唔見佢

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 07-7-19 12:14 發表
之前手多update左個e-mail資料,之後就回應唔到,原來要確認番至得....... 激死!!!

我已經38w,隨時on call!最近對腳腫到死!就算唔係去街,係屋企左行右行都腫呀!按下會有少少痛,只係唔係 ...

決定左去邊度生未呢?

大宅

尋日去健康院覆診,姑娘問我bb有冇郁,我話郁少左,就轉我去見dr,dr又問,咁我bb之前好活躍咖嘛,依家的確係郁少左,跟住又問我郁少幾多下,我點知喎,又問我郁左夠唔夠10下(我8am先起身,到11am,郁唔夠10下都算正常卦),我話唔夠,就話轉我去醫院檢查下,又話唔使留院,留兩三個鐘走得,點知,去到產房,姑娘就問我係咪入院,又話得我一個冇人陪入院,我講一次情況姑娘知,姑娘話邊個講,入親來都要留院一晚,咁我bb都keep住有郁,心跳,胎水,位置全部正常,咁我梗係死都唔留啦,最後

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 07-7-23 18:40 發表
各位,我今朝見紅,今晚入院催生啦!

生完之後再傾啦!

加油呀,,一切順利,生個肥肥白白既bb.

大宅

原文章由 smallballck 於 07-7-24 14:28 發表
點解我下次又要番pmh既??? 我都想番健康院 ....

成日好驚穿左水(少量既話)自己都唔知 ....仲有成3個星期先放假, 但係已經唔係好想郁喇 ....

其實返pmh/健康院都冇乜所謂,,因為兩邊都有年輕dr.唉~~
你地個個都有得係pmh照u/s,個dr話摸到我bb個頭未轉都唔安排我照.慘~~:cry:

我都怕會滲胎水而自己唔知,因為依家都好似有d分泌,同有時條under都好似wetwet地咁.

大宅

原文章由 smallballck 於 07-7-24 16:13 發表
ccsbaby,
雖然佢同我book左照, 但係等到15/8, 到時都唔知生左未 ... 你都好呀, 係產房度check過晒所有野無問題, 我同佢講c+話胎水少, 佢都好似當無野咁, 嗚嗚嗚 :-( .... 其實pmh做得咁求其, 真係好唔想番去ch ...

腳腫,,姑娘只會叫食少d咸野同墊高對腳.我今日去覆診,姑娘都話我有少少腳腫.不過,你放心,我個fd生前都係腫到豬啼,但生左之後,會消晒咖啦.
今日姑娘摸bb頭仔,話落左一半盤骨,應該隨時生得,要睇下子宮郁動情況,會唔會加快push到落去,希望快d啦,呢排都冇覺好訓.

大宅

原文章由 smallballck 於 07-7-26 13:45 發表
嘩, 我有個朋友既朋友番番下健康院, 醫生check到佢穿左水, 子宮頸已經開左3度!!! 佢要即刻入院, 但係佢(預產期係8月頭)自己完全唔知穿左水, 好驚tim ...

點check到穿水?我都好想知,個肚有時都會拿到實咁痛,好

大宅

原文章由 小靜~ 於 07-7-27 10:12 發表
醫生係用開鉗檢查!放個鉗落下身睇law!

咁我wed去健康院覆診都要問下dr,費事bb有危險.

大宅

原文章由 smallballck 於 07-7-30 14:21 發表
咁我星期四去pmh又問下先, 不過佢地d人通常都唔理人既 ...
ccsbaby, 你就黎38w lar, 緊唔緊張ar? 唔知aSa豬媽媽出院未呢?? 呢幾日我勁眼訓, 尋日8點幾起左身, 食完早餐10點幾又訓過, 仲訓到12點幾, 都唔知發生 ...

我有少少緊張啦,不過放產假好悶,好想bb快d出世呀.
我都係勁眼訓,夜晚訓得唔好,起身去幾次廁所,咁日頭咪訓兩次晏覺,每次都訓成個幾兩個鐘呀.個肚頂得好辛苦,又時不時拿住痛喎,唉.每日同個仔講叫佢生性d,生得順利d,同埋快d出世,hehe~
asa豬媽應該出左院啦,都入左院幾日啦.

大宅

原文章由 joeylui 於 07-8-1 13:58 發表
cssbaby,smallballck:

HiHi~~我都係pmh生,我想問下,妳地e 家個肚圍有幾多?

我得38吋,近e個幾月都無大過,成日都俾人話我唔食野~~:(

本來我去左搵私家照超聲波,唉...撞啱我睇開個醫生29/07生bb,
...

joeylui
我個肚圍有40吋,望落size都唔細呀,可能我生得矮,,haha.
我都成日俾人話我細食,,不過bb體重ok,,唔理啦,,,加上我本來估阿仔會早世,,怕唔夠肥,,家下都38週2啦,反而怕佢太肥,,生時太辛苦呀,,食量減返d好,,kaka~~
我都考慮緊睇唔睇私家好,只係怕羊水唔夠者,,冇咩可以睇啦.
其實健康院d姑娘都經驗豐富,,仲好過醫院添呀.
我地可能可以係醫院相遇,大家咁上下時間.

大宅

原文章由 joeylui 於 07-8-1 18:38 發表
smallballck:

我預產期係17/08,下個星期一返"郭"亮洪健康院.
我好少會排到上去pmh覆診,係健康院都好少機會見到醫生.
你個bb 係咪打 c egg 呀?我bb之前打得好密,差唔多一日打4,5次.
每次維持3,4mins.不過近 ...

我bb都成日打c egg咖,一日打成三四次呀,不過姑娘話正常喎.

大宅

原文章由 smallballck 於 07-8-1 13:46 發表
我就想快d放假, 事關對腳腫腫, 行路d人話我似企鵝喇 ... 番工又勁釣魚喎....唉, 遲早俾人話 .... 哈哈 ....我夜晚訓都ok喎, 不過係轉身個下條尾龍骨勁痛 ... 仲有大腿有d'o車'住咁呀 ... 聽日又去pmh, 煩 ...

你墊起對腳坐會好d呀.
我每晚起身去廁所都會patpat痛,,因為側身訓,壓到一邊好痛,,一轉身,就會听到卡一聲,,可能d關節梗晒.haha~~

大宅

原文章由 joeylui 於 07-8-4 03:21 發表
smallballck,ccsbaby:

係呀,我同ccsbaby,仲有一位bk mami Ida chan ,佢係19/08
希望我地都有緣相會啦!

你地會唔會去bb 展呀?我會聽日去04/08.
我去完返黎再報告d 消息俾妳地知啦!

妳地都要take care ...

我都想照多次u/s呀,我睇果個dr$300咋,,但佢7月尾生仔,冇得搵返佢照.另外係路德圍都有睇一既,dr lam,但就$520,我諗緊去唔去照一次好,又怕bb唔夠水同胎盤會鈣化.

大宅

原文章由 joeylui 於 07-8-4 22:33 發表
ccsbaby:
甘啱既!我睇開個女醫生又係要生bb,會唔會係同一個人?
大窩口姓曹~~~
$520,就好似貴左d

就係佢啦,,haha~我覺得佢都ok細心,同埋又唔貴.

大宅

唉呀~仲見到我係度上網,仲未生得,好苦悶呀~~?-(

大宅

我自從37週健康院覆診話落左少少盤骨,到依家就來40週啦,都未落晒呀,唔知係阿仔未搵到位,定係太舒服唔想出世住呢??-(

大宅

原文章由 aSa豬媽媽 於 07-8-11 17:26 發表
各位,我已經係7月24日係港安生左囝囝啦!7磅重,今日已經day18啦!實在太忙碌,而家先得閑上下網咋。

恭喜!!! 生左個肥肥白白既bb,身體ok嘛,休息多d呀.係咪好似打仗咁?
我仲等緊呀,未有動靜要生?-(

首頁

尾頁

跳至