烹飪搵食

跳至

首頁
23456...58

尾頁

用戶要求終止服務

Re: 買左個新焗爐,點用呢?

Twins媽咪:

多謝讚賞呀!!一齊努力!!

Dau & crystal

多謝!多謝!

紙包蛋糕好易整架咋,我d馬騮最鍾意食,係用紙包蛋糕杯整,係二德惠有紙賣.

紙包蛋糕食譜

材料
雞蛋 5隻
低筋麵粉 2安士 = 56.7g
粟粉 1/2安士 = 14g
糖 3安士 =70g
鹽 少許
牛油溶液 2安士 =56.7g
雲呢拿香油 少許

做法
1.雪梨紙放好在蛋糕杯內(一個壓著一個,倒粉料時材抽回出來)
2.將糖分3次加入蛋白,蛋白打至企身
3.再加入蛋黃,再用打蛋器攪4次
4.將麵粉、粟粉和鹽同篩勻,加入蛋漿內,快手攪幾下
5.加入牛油溶液,快手攪勻數下,如要下雲呢拿香油,可於此時加入
6.倒入杯內,約8成滿(焗時會漲起)
7.用180度,焗15-20分鐘即成

個生日蛋糕係用cookeasy boardmate鎖鎖既receipt,真係好正,好似東x堂個d咁,我姑奶仲問我係咪買入黎唧cream
:-P

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

用戶要求終止服務

crystal 寫道:
dorothy628,

係呀~~~

dear all,

我送比老公既生日蛋糕,芝麻mousse蛋糕,中間係芝麻蛋糕
http://www.imagestation.com/picture/sraid91/p6ce
867a12ce23c7fbf344df5de55a419/fa5b7b9e.jpg[/img]

嘩!!好靚呀!!!高手呀

用戶要求終止服務

各位高手:

妳地既作品都非常靚又有創意!!

我尋日整左50個muffin俾阿囡帶去party,因為趕時間,燙傷右手呀,塊皮甩左,又唔記得影相,真失敗 :-(

我都買左飛機,船,車cookie模呀,星期四又要開工整俾阿囡開party,今個月真係開工月,好鬼累呀.

用戶要求終止服務

CPY

Hope this can help!

烤溫參考表
Average Cake Scaling Weights. Baking Temperatures and Times

烤盤型狀與尺寸 麵糊重量 華氏 攝氏 烘焙時間

奶油蛋糕 (Hi-Fat Cake)圓型 (Round layers)

6 吋 ( 15 cm) 230-285 g 375F 190 C 18 分鐘
8 吋 ( 20 cm) 400-510 g 375F 190 C 25 分鐘
10 吋 ( 25 cm)680-800 g 360 F 180 C 35 分鐘
12 吋 ( 30 cm)900-1100 g 360 F 180 C 35 分鐘

方型 (Sheets and square pans)

18x16 in. (46x66cm) 3.2-3.6 kg 360 F 180 C 35 分鐘
18x13 in. (46x33 cm) 1.6-1.8 kg 360 F 180 C 35 分鐘
9 x 9 in. (23 x 23 cm) 680 g 360 F 180 C 30-35 分鐘

條型 (Loaf)
6 x 9 x 20 cm 450-500 g 350 F 175 C 50-60分鐘
7 x 11 x 22 cm 680-765 g 350 F 175 C 55-65分鐘

杯子 (Cupcakes)
每打 510 g 385F 195 C 18-20分鐘

戚風、海綿蛋糕 (Foam -Type Cake)圓型 (Round layers)
6 吋 ( 15 cm) 140-170 g 375 F 190 C 20 分鐘
8 吋 ( 20 cm) 280 g 375 F 190 C 20 分鐘
10 吋 ( 25 cm) 450 g 360 F 180 C 25-30 分鐘
12 吋 ( 30 cm) 700 g 360 F 180 C 25-30 分鐘

方型(蛋捲蛋糕)
46 x 66 cm,12mm 厚 1.2 kg 375 F 190 C 15-20分鐘
46 X 66 cm,6 mm 800 g 400 F 200 C 7-10分鐘

Tube (Angel food and Chiffon)戚風、天使蛋糕
8吋 ( 20 cm) 340-400 g 360 F 180 C 30 分鐘
10 吋 ( 25 cm) 700-900 g 350F 175 C 50 分鐘

杯子 (Cupcakes)
每打 280 g 375 F 190 18-20分鐘

攝氏、華氏 溫度 對照表
華氏 攝氏 華氏 攝氏 華氏 攝氏
77 25.0 110 43 350 177
78 25.6 120 49 360 182
79 26.1 130 54 370 188
80 26.7 140 60 380 193
81 27.2 150 66 390 199
82 27.8 160 71 400 204
83 28.3 170 77 410 210
84 28.9 180 82 420 216
85 29.4 190 88 430 221
86 30.0 200 93 440 227
87 30.6 210 99 450 232
88 31.1 220 104 460 238
89 31.7 230 110 470 243
90 32.2 240 116 480 249
91 32.8 250 121 490 254
92 33.3 260 127 500 260
93 33.9 270 132 510 266
94 34.4 280 138 520 271
95 35.0 290 143 530 277
96 35.6 300 149 540 282
97 36.1 310 154 550 288
98 36.7 320 160 560 293
99 37.2 330 166 570 299
100 38.0 340 171 580 304

華氏換算成攝氏時,先減32,再乘5/9

用戶要求終止服務

zen,
隻手仲痛唔痛?我都試過比個焗爐"辣"到隻手2次,好彩2次都冇事
[/quote]

crystal:

Thanks for your care!!

好彩唔痛呀,因為一燙到我就塗左好多燙火膏,而家用防水膠布貼住,希望快d好啦!

用戶要求終止服務

Dau 寫道:

zen,
做咩咁唔小心?隻手冇事嗎?整左50個muffin?好厲害呀!咁你唔好濕咁多水住啦!一係就戴手套先開工!

Dau

Thanks for you care!

係啦,真失敗,因為時間好趕,整好晒仲要搭的士去阿囡學校參加X'mas party.好彩我屋企長年都有燙火膏 :-P

用戶要求終止服務

CPY

最緊要係睇下麵糊重量,計返比例,咁就可以按比例加減份量.

用戶要求終止服務

Dau

有買個夾呀,其實係太心急o者.我一邊整,就一邊諗有個專業攪伴器就好啦,唔使混合麵糊時咁辛苦,因為muffind麵糊真係好重,我仲要雙倍份量,如果有個大型爐就好啦,可以一次焗兩盆,唔使等咁耐.

:-P

用戶要求終止服務

chilli

Hope this can help.

蘇打粉=Baking Soda(BS)

奶油 (港名 : 牛油) =butter

雪白奶油 =Shortening

沙拉油=Plant Oil ,一般以菜籽、豆類、蔬菜、椰子等為主要的油源

大理石蛋糕

材料:

1.白油 80公克
奶油 80公克
細砂糖 200公克
鹽 3/4小匙

2.蛋 180公克

3.低筋麵粉 200公克
泡打粉 1/2小匙

4.奶粉 1大匙
水 40c.c.

作法:(白麵糊)

(1)將材料1拌勻,用打蛋器打發至體積稍膨脹而顏色轉白。
(2)蛋分3次加入拌勻。
(3)材料3過篩後亦加入用橡皮刮刀拌勻。
(4)奶粉先溶於水後,再加入作法(3)材料中拌勻,此即白麵糊。

用戶要求終止服務

CPY

妳買左乜野紙杯?啡色入爐紙杯?或白色好似egg tat托底個隻白色紙杯?如果係前者,可以直接入爐,唔使再用其他杯承托,如果係後者,就一定要買返dmuffin pan or egg tat 模先夠力.

用戶要求終止服務

CPY

咁妳不如買返個muffin pan,都有好多用途的,可以整小蛋糕& muffin.

如果真係趕唔切買,可以用普通紙杯,但一定要選紙質無蠟的,或買d細布丁杯,係好多家庭用品店都有得賣,係布丁杯入面舖牛油紙.

用戶要求終止服務

花花:

無乜事啦,多謝關心

我見d人整大理石蛋糕,多數用長型盆,我未試過整,所以唔知可唔可以用其他模具呀.下面係另一個食譜,試下呀!

大理石牛油蛋糕 (西點蛋糕大百科 P. 37)

材料:(長17cm x 寬6.5cm x 高6.5cm牛油蛋糕模1個份)

1. 低筋麵粉 100g
2. 玉米粉 30g
3. 泡打粉 1小匙
4. 可可粉 10g
5. 糖粉 10g
6. 無鹽牛油 100g
7. 糖 90g
8. 蛋 2個(淨重100g)

準備:
1. 蛋和奶油恢復室溫,低筋麵粉、玉米粉和泡打粉混合過篩。
2. 可可粉和糖粉混合,過篩2次。
3. 模具舖上牛油紙。
4. 烤箱預熱170度。

作法:
1. 把恢復室溫的奶油放入容器,用打蛋器攪拌成克林姆狀。再加入糖,擦底攪拌到變白為止。
2. 蛋打散,分3-4次加入,每加一次要充分拌勻。
3. 加入預備1.中已過篩的粉類,用橡皮刮刀以切拌法攪拌到均勻又產生光澤為止。
4. 取出半量麵糊放入另一個容器,加入過篩的可可粉和糖粉,混合到整體為茶色麵糊。
5. 把白色的麵糊和可可粉麵糊交替填充到模具中(避免顏色混雜不清,必須使用不同的橡皮刮刀,並以甩落方式放入麵糊)。再用湯匙由底部舀起麵糊般大動作的拌2-3次,做出大理石圖案(若攪拌太多次即無法呈現美麗的大理石圖案,務必注意)。拿起模具在作業台上叩2-3次,再將中央的麵糊略刮呈凹陷狀。
6. 放入170度的烤箱烤將50mins,由模具內拿出蛋糕放涼

用戶要求終止服務

寶貝:

歡迎加入”阿某”大家庭 :-P

用戶要求終止服務

claudia

妳個muffin好靚樣!!

用戶要求終止服務

CPY

我覺得citysuper個度賣既朱古力粒,圓圓地細細粒又好味,惠康個隻太大粒,要剪細佢,比較麻煩.

用戶要求終止服務

Naughtymom 寫道:
唔好意思, 我想問問除了上海街的二德惠和觀塘的bakingwarehouse, 我記得呢度還有人提過在灣仔亦都有類似的舖頭, 請問有冇人知個地址和電話啊?

Many thanks!

陳枝記老刀莊有限公司
電話: Leo (852) 2892 0318
香港灣仔堅拿道西 24-25 號 E 地下
http://www.chanchikee.com/

用戶要求終止服務

CPY

Muffin好靚呀,想知熟唔熟,可以用枝竹簽插入中心,如果竹簽乾身,即係ok架啦.原味可以試下尼個食譜,yummy yummy! 仲有最好買個不锈鋼盆打蛋,既輕身又易清洗.

Chocolate Chips Muffin

材料:10個份
牛油 (室溫退冰) 115克
低筋麵粉 180克
砂糖 65克
發粉 1茶匙
黃糖 2湯匙
牛奶      1/2杯
蛋 (室溫退冰) 2隻
朱古力粒   適量

做法
1. 預熱焗爐200C,muffin pan塗油或用紙模墊底
2. 牛油以電動打蛋器打軟,加入砂糖和黃糖,打至淡黃色,加入雞蛋拌勻,一次一隻
3. 麵粉加發粉過篩後分數次伴入,最後加入牛奶拌勻
4. 把麵糊倒進模內,加少許朱古力粒再於上面倒一層麵糊(如喜歡可加朱古力粒在面裝飾)
5. 放入焗爐焗25分鐘或金黃色。

用戶要求終止服務

cottontail

恭喜!恭喜!繼續一齊努力

用戶要求終止服務

CPY 寫道:
zen
請問黃糖係乜東東?? 唔用得唔得?我屋企有紅糖,可以代替嗎? 2湯匙=?g

紅糖係咪即蔗糖,黃糖係食豆腐花個d糖,普通湯匙就得啦,唔使咁準確的.

用戶要求終止服務

Dau 寫道:

zen,
muffin送到小朋友學校時,有冇影相呀?我想睇下50個muffin的壯觀情景呀!

即係無啦,個日好趕呀,取後要坐的士先趕得切 :-(

首頁
23456...58

尾頁

跳至