烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

amypekkle,

我都想問呢, 我都換左萬0果部麵包機, 但見到佢話指明要用英國果隻酵母粉, 想問係邊樹可以買到呀?

原文章由 chan123 於 07-9-18 12:50 發表
amypekkle,

關於個湯種奶油吐司既做法, 我有問題想問下.
奶油湯種麵糰
高筋麵粉 90g
水 65g
含鹽奶油 35g
糖 5g
將高筋麵粉放在大碗內. 取另一小鍋置入水.糖及奶油, 小火加熱煮到小滾之後
立即沖入麵粉中. 邊沖 ...

侯爵府

原文章由 maymei 於 07-9-19 12:04 發表
我都換佐萬x麵包機la.....要星期六放假先試得...要買定高粉la..
好心急呀

我岩岩買左高粉, 但搵吾到乜乜英國酵母, 果樹有d 吾知乜野牌子既酵母, 細細包, 一次用晒, 我諗住試下先.................今晚早放工就今晚試, 得既就聽日話比大家聽.........

侯爵府

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 13:59 編輯 ]

侯爵府

我尋晚整左, 發得吾靚, 但老公 & 仔女就話幾好味, 老公話似係超市買果d 外國麵包, 重粉味law.............吾知係吾係因為我用500g 既formula 黎做, 所以發吾到好似你們果d 甘靚

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 13:54 編輯 ]

侯爵府

btw 點解我d 相出吾晒既, 出得一半既

:-| 依家又好似細左d

[ 本文章最後由 hinhinmummy 於 07-9-20 14:02 編輯 ]

侯爵府

AMYPEKKLE

吾該晒你呀, 但我尋日心急, 去左公司附近一間賣蛋糕用品既專門店買左啦, 但就係大陸野law, 吾知係吾係因為甘影響左個效果呢, 我整出黎無你們果d 甘靚law, 但老公話ok wor

我自己就因為減緊肥, 試吾到

侯爵府

想問ko 個web site 既menu 話1.5 lbs 包, 即係我們既麵包機既幾多g 呀? 係吾係750g 呀?

侯爵府

原文章由 amypekkle 於 07-9-21 13:17 發表

係呀, 我都係將750g當話1.5lbs咁用的.

吾該晒, 我依家又去買料聽日開工

侯爵府

我係web site 搵到一個blog, 個樓主佢話試過d 湯種放係雪櫃72小時, 都ok, 還好軟熟架

侯爵府

我成功整了red carrot honey bread

同埋湯種奶油bread

今次靚仔好多, 但如果諗住會平過係街買既話我諗就吾得law

一支鮮奶4.5(湯種), 未計雞蛋, 粉, 我當佢7元, 但係街買一lbs 麵包都係甘上下價$, 還吾駛整甘耐tim(還未計電費)

但我估, 自己整既, 點都會健康過出邊果d 卦

我個仔同個女話好食過出邊買果d

我整1.5lbs, 一家人, 一早既早餐, 會剩小小, 但吾係好多..........

我會量好晒d 材料, 叫老公(佢放早既時侯), 返到屋企就放入機, 甘吾駛等我放工先整整到甘夜..............到第二朝都還係好軟熟, 尤其湯種果隻, 真係好軟熟, 老公都話好好味

侯爵府

原文章由 amypekkle 於 07-9-25 14:02 發表
hinhinmummy,
red carrot honey bread ~ 睇落好正喎. 有冇食譜可以分享呀?
自己整麵包真係唔平架, 係勝在冇加防腐劑, 色素, etc. (美x的排包有呢兩樣野架)

不過我計過自己整蛋糕呢, 就應該平過出 ...

amypekkle

我好似係在ko 個web site 樹抄架
實際用量(麵包機1.5設定)
材料

鮮榨紅蘿蔔汁
230g
(1)

5g
(1小匙)

蜂蜜
43g
(2大匙)

奶油(軟化)
28g(
2大匙)

(脫脂)奶粉
15g
(2大匙+1小匙)

麩皮(增加口感, 可省略)
5g(
2大匙)可將部分高筋用全麥麵粉代替

高筋麵粉
350g
(2+3/4+1大匙)

自製改良劑
小匙(可省略)

速發酵母
Instant yeast3.5g(
1+1/8小匙)

做法:

1. 依序放入麵包機, 使用white/1.5/ medium設定

:
1.
因廠牌差異麵粉吸水量不同請自行斟酌調整.

2.
若用市售純紅蘿蔔汁. 請注意鹽/蜂蜜用量.(也許不需修改)

3.
添加蜂蜜的麵糰略黏. 但麵糰濕度需能讓麵糰轉動. 請留意.

4.
自製麵糰改量劑: 混合1杯卵磷脂+1大匙薑粉+1大匙維他命c+1杯馬鈴薯粉+1杯小麥蛋白(筋粉).(馬鈴薯粉可省略)

5.
如果體積不理想. 可從酵母及蜂蜜.鹽量調整.

以下是我的麵包機時間設定, 請參考下面時間使用最接近您麵包機的設定.

侯爵府

我無用麥皮, 但就用左50g 全麥粉代替高筋粉, 我好想試下, 用湯種法黎整紅羅白包..............

老公就話湯種奶油包好食過紅羅白包................

侯爵府

原文章由 amypekkle 於 07-9-25 16:49 發表
hinhinmummy,
剛去過ko的website, 不過唔係好搵到你講呢個carrot honey的食譜, 可否俾埋條link/url?
鮮榨紅蘿蔔汁 ~ 我已經換埋萬寧部搾汁機了, 啱晒!

頭先睇漏眼, 而家搵到了 ~
--> ko's kitchen ~ ...

榨汁機, 我屋企有一部好耐, 未用過, 卒之有機會用下佢law:mrgreen:

電子磅, 其實我都想買好耐, 深水步............似乎好遠, 等我看下我屋企/返工附近有無得賣先得

首頁

尾頁

跳至