想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

christmaslily,

多謝你既分享.介唔介意分享下你大約机多歲呀?

christmaslily 寫道:
(我的PC只能打简体中文,SORRY!)

等了4年多了,我终于可以在这里同各位BK姐妹分享BINGO的喜悦。我同无数希望怀孕的姐妹一样,为了生BB,任何方法都试,由最初普通妇科,到帮衬私家不育,IUI, IVF, 从满怀希望,到失败,失望,伤心,放弃,从相信科学,到信命,风水,求神许愿。。。。我以前对中医不以为然,去年开始中医调理,半年后终于成功自然怀孕,现在已经10周,预产期是明年1月。我已是高龄,在我已经用平常心去面对自己生儿育女时,BB悄然来临,我和HUBBY无比欢欣和感恩,同时我真诚地多谢BK姐妹,多年来陪伴我度过低落的日子,互相鼓励,教我各种方法,解答我疑问,我对不育的认知,大部分都是从BK姐妹处学的。不育这条路好艰辛,幸得到你们的扶持,我才成功。所以,各位姐妹特别是准”高龄”妈妈,不要灰心 ,不要放弃,加油呀!祝早日得尝所愿!

大宅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO经验分享

你之前做左机多次ivf呀?
有冇用supression drugs呀?定係做natural cycle ivf 呀?
醫生話如果高齡,唔用supression drug, 剩係跟住個cycle做stimulation 好d.
我都係好高齡,坐緊尾排車喎隻,所以好心急!!

bobochow,
1。调理身体好重要。去年IVF失败后,我D M乱晒,又捂排EGG。于是开始看中医调理,3个月后才恢复排EGG。我前后看了 7个月中医。
2。较准时间DODO。用D仔CHECK住日子,CHECK到上深下深就在当日和隔日DODO。投入D,如果为生BB而DODO,好扫兴嘎。
3。最重要是放松心情。我BINGO那个月是最无心装载的,刚好感冒,几乎过了日子CHECK排EGG,个心已经打定输数。点知最无希望反而变成成功。
RELAX 啦!!!GOOD LUCK !!!

大宅

多謝你既回覆.
我情況都係差唔多.主要都係年紀問題.所以冇d後生人咁多egg,同埋冇せ質素好既egg.
介唔介意pm你個個醫比我呀?

Many thanks.

RUBY06, 我共做左 1次IUI,2次IVF,全部都是NATURAL CYCLE,全部失败,使左20万。身体无问题,年纪是主要因素。我觉得今次中医帮到我。你有无看过中医?

大宅

大宅

Hi Christmaslily,

Can u pm the info of your chinese doctor to me.

Many many many thanks in advance.

Ruby

大宅

o_cat2005,

Why they say you ovary has loss all the function.
What`s your FSH reading
Even you have less than 10 eggs doesn`t mean your ovary has loss all the function.
Yeah, i think it is good to go to private to give it a try.
At least you try it and will have no regret later.
How do you husband react, did he know about this before you got marry.

Wish you the best of luck.

Ruby

o_cat2005 寫道:
謝謝你的建議!
我現年28歲,已睇過政府的婦產科了,宣佈我的卵巢無晒功能(多次抽血檢驗後所得的數據顯示),我由17歲開始斷斷續續,隔好耐好耐先自然嚟得嗰幾次(唔超過15次),之後連嚟都唔嚟,要靠食荷爾蒙藥先有得嚟!
啱啱結咗婚,雖然政府醫生話如要自然有BB的話就要等奇蹟,但政府話我的情況製造唔到佢哋要求的10粒(至少)的成熟卵子,所以係唔會幫我做IVF.
現在我BOOK咗睇毛醫生,希望私家的要求與政府的要求會唔同,至少可以給我一個機會...
我亦有睇中醫,亦有食花膠,為的只希望提高我可以做IVF的機會吧!
我知IVF未必一定成功,但連做都無得做的話...
其實我知IVF都幾辛苦,但至少可以給我一個機會,為我的BB出力!

大宅

I see. Sorry, i cannot type chinese in this computer.
i will try to use another computer to type Chinese next time.

I understand how you feel. And I m glad you have such a good husband. You are still young. There are many miracle in this world. Don`t give up. Anything will happen.

Just try.... there are always hope!!

Ruby,
你好!我英文不是太好,但我知你關心我的.謝謝!
我老公在求婚前已知道我哋有BB的機會係接近0.所以我很高興佢能接受一個唔完整的我.但亦因為如此,我更希望自己可以出力一些,至少可以同自己,老公,未出世的BB講句:我已盡咗力!
醫生話,卵巢無晒功能即表示卵巢無法再自然製造卵子.原因不明,醫生話罕見!

大宅

Re: 各位准”高龄”妈妈,不要灰心 – BINGO输验分享

o_cat2005 ,

你鎮定d先啦!唔好自己嚇自己啦
首先, 你驗左機多次血?
你上次驗血,係唔係cycle day 3 驗既?
如果係,就唔會錯. 如果唔係,你就揾一個婦科,叫佢寫紙比你驗”day 3 FSH”
“day 3 ” = M既第三日.
至於卵子庫.據我所知,香港係冇既.

據我所知(唔肯定),卵子同精子唔同.精子,什至胚胎,都好易儲藏.
唯獨係卵子就好難儲藏.所以就算係外國,"損卵"都會盡量係同一cycle 放卵.即係即抽即用.

其实"損精者" 同"損卵者"唔同.損精就好易.一次搞掂,完全冇risk. 損卵就唔同,耍付出好多.耍好似做ivf錦,打好多針,耍麻碎抽卵.都幾辛苦架.都唔係冇risk架.所以,須然用你姐姐d卵,血緣會近d,但係都未必好.而且將來個BB知道,好似"姨媽"先係"阿媽"錦,怪怪地.而你姐姐又唔知會唔會"覺得"個B係自己個仔錦.好似好複雜.

卵子庫,須然血緣冇錦近.但係一切都簡單d.因為BB唔會知"損卵者"既身份,而你係佢唯一既阿媽.

當然,ed係最後一步.試曬其他方法先再唸啦!

yy2007,

咁你最後點樣?

各位,

照yy2007咁我好唔好book第二個?

但我想快啲可以見醫生!

香港有無卵子庫?[quote]
yy2007 寫道:
o_cat2005

我之前驗錯血,毛醫生suggest只可做egg donation。當時我話比個中醫聽,個中醫話FSH高西醫都有芦法,視乎個西醫肯唔肯做。我相信毛醫生未必肯做。因應有一定的風險。
睇見新聞話外國有50+(甚至好以有60+)的女人成功懷孕,佢o的FSH相信也高,但o的醫生肯(&敢)做。
[/quote]

大宅

原文章由 o_cat2005 於 07-7-21 13:58 發表
各位:

除了政府醫生外,已經有一位私家醫生都話要靠我自己的卵子製造BB真的要靠奇蹟.如要令我生BB的唯一辦法便是接受卵子捐贈:-(

暫時,我還未放棄的.星期一我便去睇DR.TRY,期望有好消 ...

o_cat2005,

我記得你好似食緊排卵藥,度緊体溫.
情況點呀?
緊生話d卵泡唔識大,咁到底有幾大呀?完全唔大,定係唔夠大呀?所有定部份呀?

首頁

尾頁

跳至