美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 分享下你地用緊的護膚品丫

落妝: Shu Uemura Cleansing Oil (Yellow) (用左好耐, 只有呢支野落妝最乾淨, 不過可能用埋呢支之後會轉第2d)

洗面: Eversoft 牛油果潔面膏 (HK$19.9) highly recommend for 暗瘡酒米暗粒爛面skin, 自19歲果年救左我一次之後, 今次係第2次救左我命啦呢支野!

Toner: Shu Uemura 綠色 (真係唔知佢貴在邊樹!)

Eye: Shu Uemura 綠色 (一般啦!)

Face Cream: Shu Uemura White Recovery (發覺冇咩作用, 靠佢白就死得)

由於岩岩經歷左兩星期爛面期, 而家我早上會用 "Eversoft"洗面, 因為冇防曬冇化裝。 夜晚會用Shu Uemura 落妝, 跟住都會用Eversoft黎洗面, 原來平野未必唔好架~~@%%^#% , 我塊面又冇曬事!! 或者用完呢批Shu Uemura之後, 我會改用質素唔會太差既平野!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

xp, 我諗都OK既, HK$19.90仲送埋磨沙膏 (萬寧) , 唔岩咪至多掉左佢, 咁平!

Rita, 我塊面無神神額頭好多暗粒, 跟住暈精位生暗蒼, 塊面又有一粒粒, 冇忽好肉, 攪到心情都down埋, 跟住走去做Facial啦, 點知仲爆得勁, 事隔一個星期我去左美容院 "找悔氣", 佢地又用d勁消炎幫我整, 都OK, 之後我諗起19歲果年因為食左半個榴槤勁爆爛面4個月, 用咩貴野都唔好, 收尾就係呢支Eversoft攪掂左!! 咪買番呢支野黎洗面囉, so far塊面都冇再生粒粒, 情況改善左好多, 所以除左做facial之外, *做得好就好渣下, 唔好就真係貼錢買難受, 所以我全力推介呢支cheap cheap 洗面膏。

我個仔食野都算好番d, 而家身體都好左, 冇成日病啦, 但成日個肚好似好多風咁, 唯有比d肥仔水佢飲, 同埋戒用奶樽飲奶, 飲乜都係用杯啦而家。

男爵府

Hellohoo,

呢個肥仔水係俗稱而已, 正確名稱係 "吳德物次" , 我地細路仔既年代時已經有, 作用係去肚風, 止腸絞痛等。

hellohoo 寫道:
what is 肥仔水? what does it for?
[quote]
Mummy 寫道:
我個仔食野都算好番d, 而家身體都好左, 冇成日病啦, 但成日個肚好似好多風咁, 唯有比d肥仔水佢飲, 同埋戒用奶樽飲奶, 飲乜都係用杯啦而家。
[/quote]

男爵府

cat38,

你講得真係誇張喎~~"挑到見骨見血, 用火酒做收縮水搽"..... 我細個時都試過用火酒抹鼻, 諗住消毒, 因為見好多黑頭, 自己搵手指唧, 果時又唔識, 手指甲唧到損曬, 跟住仲用火酒, "拿" 到個鼻d毛孔出曬血!

LANCOME sensation totale <-- 呢支野係咪真係咁堅呀, 滑過BB???? SKll多元細胞修護素, 30歲變20歲?????%@%$ 係真唔係架!!!!! R60/80效果同olay張曼玉果支差無幾?!! 咁買olay得囉! 喂, 我30歲渣喎, 使唔使咁早搽你講呢d, 會唔會太lup??

仲有, 你話用幼鹽?? 點樣程序法, 我剩係知有人用粗鹽當磨沙, 未聽過幼鹽, 塊面咪好咸?? :lol:

男爵府

cat38 美容專家!

我有野想請教, 我對眼下面有兩條眼紋, 笑起上黎仲輕輕每邊兩條 = 4條!!! 化左裝仲顯眼, 有咩解救?

仲有, 我想問下你地化裝前, 係咪一定要搽make up base, 定係搽完護膚品後加防曬就可以就咁上妝? 我係後者, 是否唔係咁好。對眼點樣攪法先至會冇咁乾, 事關我昨晚去"磡", 上妝前已搽眼cream同埋成面做埋mask, 果頭唔係好乾, 但一陣就乾曬!

等我又講講我既護膚品:

早上:
1. Eversoft牛油果潔面膏 (呢支cheap野好好用)
2. Shu Uemra 綠色爽膚水 (唔知有咩用)
3. Shu Uemura Eye cream (冇乜料到)
4. Loreal Paris Wrinkle De-crease (岩岩用, 未知效果)
5. 防曬, 醫生比既, SPF30

晚間:
1. Shu Uemura黃色洗面油
2. Shu Uemura 綠色爽膚水
3. 左旋C vitamin eye gel (冇咩反應)
4. Shu Uemura eye cream
5. Shu Uemura Whitening Lotion (靠佢白就死得!)

男爵府

我終於睇曬所有pages, 有兩隻野由頭帶到尾, 就係lancome sensation totale, haba魚油, 我諗真係要試試。 我當務之急係對眼呀~~

我琴日去萬寧買左La Vie既eye mask, 特價左之後48蚊有5對, 諗住唔使10蚊對, 試下都好啦, 佢兩塊mask敷左上去好貼, 敷左15分鐘之後要洗的, 洗完之後搽番eye cream, 即時感覺都OK, 以10蚊對價錢黎講都算係咁, 事關我之前用過Shu Uemura eye mask, 鬼死咁貴, 質感同效果仲差過呢個!

藍妮斯我都用過, 係我Ex-大嫂介紹的, 佢開美容的, 所以我先識呢個牌子, 不過睇黎睇去佢d野一d都唔似外國貨, 似國產野多d, 佢洗面果個要溝的, 一個綠色洗面, 一個黃色Daily磨沙, 個樽好似阿公果代既 "海鷗洗頭膏", 洗得都好乾淨, 洗完塊面 "卒卒" 聲。 我都試過果樽咩海膽水, 樽口鬼咁細, 好難倒出黎, 但價錢貴左d, 事關佢唔係咩大品牌, 賣咁貴都係有d博懵。

我塊面有d黃, 我都諗住試下Sofina你地講果隻Very Very 乜野話? ? 同埋Haba既魚油好似非試不可, 定話用埋haba既white lady會好d? 如果我用的話, 我打算夜晚先至用, 因為我日頭有Loreal Paris既Wrinkle De-Crease用緊, 可否洗完面, 搽魚油, 連眼都搽埋, 跟住用White Lady, 攪掂?

本身我將會有SKII洗面油, 同埋advanced sign treatment既旅行裝用的, 果本死人cosmopolitan咁耐都唔覆, 我d野將近用完都冇聲冇氣! 我支洗面油就用完, 買又唔係唔買又唔係, 等又唔係唔等又唔係!! :evil: :evil:

男爵府

有冇人可以講講DHC, 我用開Shu Uemura, 好就真係幾好, 不過好貴下, 聽聞DHC隻cleansing oil都係差唔多野, 但價錢平一截, 有冇人用開Shu Uemura 轉DHC?

男爵府

naughtyboy,

我岩岩上左dhc.com.hk, d/l左份form囉sample啦! 我tick左 "清新滋潤 (混合性肌膚)"果個。 我睇完張form, 佢有網上訂購, 滿300蚊就免運費送貨, 未滿300蚊則30蚊運費。

經過呢度一講之後, 而家好多人都鐘意買Haba, 我諗我下一個計劃就係試Haba。 等我今日出銅鑼灣睇下先! 至於你講既BioDera我都去睇睇先。

男爵府

HK$199??? 係真唔係呀! 我一陣就出銅鑼灣, 真係要睇睇。 唔該曬!

男爵府

各位, 我琴日買左支細既Haba魚油, 我見有199既套裝, 但支魚油鬼咁細支, 其他洗面我又唔需要, 終於買左最細裝既魚油, 再加38蚊仲可以換野忝, 我換左原價180蚊既睫毛液。

琴晚係我第一晚用魚油, 當我搽完我平時搽既步驟之後, 就滴3滴o係掌心, 輕輕初下手, 跟住印上面上, 連眼部位都印埋, 感覺好似有浸水包住塊面咁, 好水好光澤, 真係勁過街外什麼moisture product, 最後我就再hi多少少特別印o係眼肚兩條幼紋度。 第2朝訓醒塊面幾靚, 眼肚位置既紋當然仲o係度啦, 希望日子有功, 可以減淡d。

White lady我未買住, 因為想試下呢隻皇牌夠唔夠勁, 果然好介紹, 下次我就會買white lady試下。

琴日我買左3支Shu Uemura既保濕水(裡面有粒野果支, 有潤澤型同清爽型, 我買左潤果支), 我姑仔同我阿媽都話勁掂, 因為佢地塊面好乾, 用完呢支之後就唔甩皮, 趁我姑奶、姑仔、我阿媽生日, 每人買左一支送比佢地, 我就未使用呢支住, 所以就冇買比自己用。 反而綠色果隻爽膚Gel就用過, 對我黎講冇咩大分別。

特別講一講係Loreal Paris既Wrinkle Decrease, 用左幾日之後, 我發覺笑紋隔離有少少既表情紋真係冇乜滯, 以前都幾覺的, 今日細心睇, 少左好多, 幾乎冇左, 估唔到呢隻野都幾掂, 只係150蚊之嘛, 所以我日頭搽佢, 因為佢係Day cream黎, 但搽完佢之後都會搽防曬。 佢好爽下, 易吸收, 唔lup, 值得試下。

男爵府

喂, 我edit左我既message, 加左野, 睇埋呀!

男爵府

naughtyboy,

我去Sogo對面果個Sogo買的, 我見隻魚油都幾貴, 我買左最細號果支, 二百幾蚊。
Shu Uemura支保濕水都係270幾蚊, 買滿700減100。 我阿媽同姑仔塊面又係勁勁勁乾, 用左呢隻都好掂。
你話manning果個Sales佢都好hardsell, 早晚就夠啦, 我想問下咩叫 "平時"? haha

Cat38,

我用緊Max Factor控油粉(呢隻2way, 就用完), 同埋新出既透薄粉(新買, 乾粉而已, 遮暇一流!), 我主要用乾粉, 事關我想塊面唔反光而已, 落街送仔番學去買送唔使化得咁fine嘛!

DHC既網址http://www.dhc.com.hk, 果度可以d/l 訂貨form, 你tick唔買野, 剩係要索取sample, fax去就得架啦, 我琴日都fax左去, 仲幫我個friend fax埋忝!

終於收到cosmoplitan封信, 我12月2號可以囉SKII洗面油同Advance signs treatment既gift, 到時又可以試新野, 睇下係咪真係咁堅! 琴日我買左咁多Shu Uemura, 佢比我D sample都好多, 夠用好耐, 有洗面油, 有我講果隻保濕水, 有保濕cream, 我細妹仲比左La Colline d sample我, 仲比左盒Ingrid Millet 既2 way cake過我, 真係一係就冇得用, 一係就多到唔知試邊隻先!

男爵府

kwingpo,

真係咁堅嗎? Keep住報導下你既美白進度, 睇下會唔會再白d啦! 死火..越講越想試, 我諗我下次出銅鑼灣都係走唔甩要買埋Haba White lady, 不過佢都幾貴, 等我張credit card下一個 "更生週期" 先至買啦~~ 今個月都用左好多錢...

前排額頭生粒粒, 而家仲有少少, 好左9成, 我搽果隻叫dundun既蜂膠專for暗瘡的, 上次去PreXXy House度做facial比姐姐仔屈我買的, 搽左都OK, 好過一般暗瘡膏, 不過好貴, 一支紅藥水咁既size要350蚊! 有冇人聽過dundun呢隻牌子? 最近我o係壹週刊見佢賣Eye cream 廣告, 佢係美容院野黎的, 類似藍尼斯咁既性質。

男爵府

cat38,

如果覺得lup, 不如夜晚臨訓先至搽啦, 等佢lup飽佢, 咁先至叫修護丫嘛, 或者第2日會好滑呢! 你介紹果支haba魚油, 我都係夜晚沖完涼先至用, 我第一次用3滴, 好勁下, 所以我琴晚用左2滴咋, 都好OK, 日頭我唔搽架啦, 因為防曬都有d油分, 唔想油上加油。

油得滯老公會唔會錫你塊面, 一陣痴曬d油水o係佢個咀度!

男爵府

我而家皮膚都OK, 係額頭有幾個前排出果幾粒暗瘡印而已, 希望會keep得住, 而家我每日開始都食一粒維他命C同埋維他命E咩卵倫脂, 樽維他命C係o係廚房個柜度無啦啦發現的, 唔知邊個比, 係上年沙士阿李生派果d, 維他命E就係阿媽o係Amway度買的, 見有維他命又冇人食, 不如自己乖d食下睇下係咪好D。

而家係對黑眼圈同眼下面兩條紋要攪攪佢, 不過我諗冇得攪架啦...事關係遺傳, 成千蚊既eye cream都幫唔到我, 所以我諗而家可以做既只有keep住唔好再惡化o係啦...

男爵府

cat38,

希望你快d返黎, 好多人都等你架!

Loreal Paris WD 果隻唔搽眼架嘛, 我煩既係眼袋果條紋, 面上既表情紋都幫到下, 例如我笑起上黎塊面珠有d乾紋, 我打d野你想像下:

Before (U)) --> After (U) 咁囉! 當然果條唔會咁大條, 話比你聽我果d表情紋o係邊度而已。

我阿媽琴日生日, 我同細妹買左3樣野比佢 (1. Shu Uemura 超保濕滋潤水, White Lady & 魚油), 佢又黑又乾, 睇下佢用成點。

男爵府

報料報料!!!!

訂閱下個月既Cosmopolitan一年 HK$288蚊咋!! (頂, 我上個月訂要$366!! 早知遲一個月先訂啦!!) 有3樣野送, 仲好多名牌有得簡! 邊個諗住買既, 不如睇下下面有冇你想買既野, 如果有, 不如訂一年書好過, 因為送既野都幾名貴, 有好野用, 又有書睇, 價錢仲平!

eg, 有Shu Uemura 綠色洗面油 (差唔多600蚊!)
SKII De Wrinkle Active (呢支野都成400幾蚊!)
仲有周慧敏好貴果隻eye mask!
Max Factor 粉餅! Extee Lauder Eye cream 又幾舊水!

http://www.cosmopolitan.com.hk 睇下啦!

男爵府

各位,

我上個月訂12月號都要366蚊! 送SKII洗面油 "貨裝" 同埋旅行裝既Advance sign treatment, 都算幾大樽架, 因為我o係SKII counter度見過旅行裝既sign treatment.

而家佢地送既全部貨裝, 只需288蚊! 平均每期24蚊! 唔訂就蝕底啦!

The follow info are copied from http://www.cosmopolitan.com.hk 去呢個網址睇仲可以有圖睇, 唔使估估下。

請在下列的其中一組中選出你最喜愛的禮物 :
A組(請選擇其中一份禮物)
A1. ESTEE LAUDER Re-Nutriv Ultimate Lifting Eye Cream
A2. IPSA The Time Reset
A3. DIOR 5 Colour Eye shadow
A4. LA MER The Concentrate
A5. BIOTHERM Aquasource Non-Stop
A6. LANCOME Blanc Expert Supreme Whitening Spot Corrector
A7. Estee Lauder Resilience Lift Extra-firming Revitalizing Mask
A8. SK-II Body Designer
A9. SHISEIDO Revital Wrinklelift Retino Science AA
A10.SK-II De Wrinkle Active
A11.SHU UEMURA Skin Purifier Cleansing Beauty Oil
A12.ANNA SUI Girl Ooh La Love
A13.IPSA White Protect Liquid Foundation

B組(請選擇其中兩份禮物)
B14.DIOR Addict Ultra Shine
B15.LANCOME Hypnose Mascarae
B16.FANCL Moist Charge Pack
B17.BIOTHERM Hydra Detox Deep Moisture Detoxifying
B18.LANCOME Juicy Tubes Pop
B19.NEUTROGENA Fine Fairness Deep Whitening
B20.CRANTREE & EVELYN La Source Revitalising Foot Smoother
B21.LAURA MERCIER Secret brightening Powder
B22.CRANTREE & EVELYN Wisteria Body Lotion
B23.LCN Diamond Base
B24.MAX FACTOR Aqua Solid Neo Foundation
B25.CLINIQUE Pore Minimizer Refining Mask
B26.AVEDA Damage Remedy Intensive Restructuring Treatment

我剛剛打去問, 原來我會錯意, 唔係A同B夾埋3樣, 係如果A組的話, 就揀1款, "或者" B組, 就可以揀兩款。 如果揀A就冇B, 揀B就冇A咁解。 不過如果揀A, 剩係Shu Uemura果支綠色油大支裝 (Confirm 係450ml, 姐係貨裝) , 都要差唔多600蚊啦! 288蚊有支油用仲有成年書睇, 你話係咪抵到爆?! 呢個訂閱dead line係12月20號。

男爵府

ds111,

"啦咩" 剩係知佢叫咩concentrate, 但唔知concentrate d咩野, 你可以打去counter問下, 1083 check電話囉。 同埋我剩係知呢個牌子d野真係好貴, 唔知D老公知道老婆買 "啦咩" 用左咁多錢, 會唔會小曬 "那媽" 呢? hahaha:lol:

[quote]
ds111 寫道:
MUMMY

真係幾好喎!!但我唔用得那隻油。。。因生粒粒!!你知唔知LAMER

男爵府

果真女人做野快過打針, 原來有d店27號果日已經有12月號, d人一睇到就有咁快得咁快, 未到12月d正野已經比人囉曬。我個friend 1/12 號訂書, 佢想要果支油已經比人囉曬! 其餘又唔係佢最想要的, 所以佢都決定唔訂書。

佢果度係好衰的, 我上次11月訂書時又係冇人打比我, 要我打去問佢先至答我, 幸好我都可以囉到我想要既贈品。

首頁

尾頁

跳至