跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

Re: 2001年4月BB請進

[size=medium]嵐嵐21.....

希望妳入院生BB 前E 幾日仲睇到E 個message.....

[size=medium]努力,加油呀!~~好想快D 見到妳個"萬金"呀!~~ 係呀- 唔好比嵐嵐去醫院呀,小心D...好!~

我呢排放大假- 係屋企做個女既"人肉大公仔" - 岩岩今晚同佢玩比佢一腳"伸" 落我個肚- 好鬼痛tim呀!~~ :-x
  Love your family!

大宅

[size=medium]嵐嵐21

[size=large]Congratulations...恭喜晒呀!~~最緊要"毋女平安"- 輕重唔緊要架(講時講,妳二千金都"好夠份量"vow.... ),嵐嵐開心嗎?

[size=medium]Jsmami...

點解Justin 晚晚都實醒一醒架?未試過一覺訓天光?噤,妳要諗下計仔train/ discipline 下佢先得喇- 可能妳太"就"慣佢vow...?? Maybe..忍心D- 等佢喊餐勁呀?Jackie 間中都喊醒架- 不過唔係要同人玩,係肚餓先係噤,通常都1 覺訓天光。妳個賓姐幾時返呀?我個係下個Monday (April 21) ,但係,我而家驚佢"驚到唔敢返黎"咋!~~

[size=medium]靖嵐

妳真係勇呀- E 排風頭火勢妳都同個女週圍去街呀?佢肯唔肯帶口罩呀?Jackie 死都唔肯,搞到連我都冇街去呀!~~ :-x

大宅

[size=medium]Jsmami , 花花 , fannie, 靖嵐 & pauline c.....

我今日(April 22)返番工喇~~ 放左成3 個幾禮拜假,出過2 次街咋! 仲唔係去行街 shopping vow,真係出城- 去黃金海岸海灘同沙田獅子亭- 夠遠卦?仲係一出"聶"(lift) 就上朋友架私家車....感覺安全D囉....妳地D BB 帶唔帶口罩呀?Jackie 唔帶架- 所以唔帶得佢搭公共交通工具呀- 迫住我都冇得出去shopping 囉! :-x

同 Jackie "相依為命" 3 個幾禮拜,我好開心(雖然佢幾黐身),但係真係睇住佢改變- 大個左好多- 又開始講多幾個字既語句,最搞笑係:我有幾次餵飯有少少嬲,我話"媽媽 angry", 佢竟然識自動自覺同我講[size=small]" sorry 媽媽" (做埋"耍num"動作tim...) 講完仲要隔一陣,望住我再講:[size=small]媽媽...happy? Happy...?? "num 晒"!~~

我明白做全職媽咪既辛苦- 乜都要"1 腳踢",所以成日都好服靖嵐同 pauline c.等人,我唔係做開"全職阿媽",所以我E 個假期- 雖然被逼"隔離"係屋企,但睇到個女既"進步",真係好開心架!~~

Fannie, 妳唔洗搬架- [size=small]SARS而家係全港任何角落都有,避冇可避架- 我住果條村上個禮拜都有啦- 岩岩禽日除左名,以為冇再有case啦, 點知,今日又係隔離果座又有喇!~~ 如果真係要搬來避- 不如諗下[size=small]衝出亞州啦~~~(講笑咋 :-P )[size=small]唔好關toilet 氣窗呀!~~

大宅

[size=medium]CUTIE_MOMMY

Hihi...long time no talk喇~~How are you doing? Oh, BTW, [size=medium]Happy Be-lated birthday to your little prince....係呀- 我都同意妳講法:總之做"全職媽咪"唔易啦~~ (我做左3 個幾禮拜,已經好鬼exhausted喇 :-x )

[size=medium]Jsmami....

Are you OK? Don't panic first...可能好似阿pauline c.話齌:妳太累唶- 我幾個禮拜前都有幾晚好似妳噤既情況啦(仲係岩岩衛生處公報話我地條屋村有座數有人"中招"tim....)- 幾搞笑呀- 我問我自己:唔係呀嗎- 噤快(早)[size=small]收經? 放心啦- 訓餐好架啦- 妳唔夠休息呀!

[size=medium]靖嵐....

補祝[size=medium]小靖嵐- [size=medium]生日快樂!~~快高長大!~

[size=medium]fannie....

Thank you so much for your info...我會搵一晚收工時候去睇下架喇~~希,我彩!噤既時候,仲[size=small]搞出人命咩,我e 排已經(因為D SARS) 少左好多[size=small]心血架喇- 仲有埋就 =..... 其實- 有左果個係我老公個阿嫂呀(= 我應該點叫佢呀?)

大宅

[size=medium]wfc....

Vow...原來妳"有"左呀?真係"密實"wu 妳- 我地好似冇人知呢?係度[size=medium]預先恭喜妳- have a happy pregnancy....Haha,妳老公講得岩呀- 唔好4 圍亂走喇- 放工即刻返屋企... 仲好呀- 所有D "阿4" 野(eg. 買送,煮飯....等等家務) 留番妳老公做囉- 比佢當係exercise - 唔洗 $$ 做workout, 仲好啦~~~

係呢?Nottingham 仲未有得返呀- 佢地打來話會有make-up class,妳會唔會(復課)比佢返呀?
[size=medium]Take good care of yourself!~~

Haha...妳冇睇買"[size=small]靜心個廣告咩?頭暈,心嗌,冇喟口....等等係= 停經徵兆呀嗎?? 我都係講下笑咋- 唔好當認真呀!!~喂喂,我發然有"媽咪急救班"讀呀- 我PM 左D info 比妳喇~~~

大宅

靖嵐,
哇,妳噤遠水路都去赤柱玩呀?搭車洗唔洗要個幾2 個鐘呀?妳住果頭冇沙灘咩?雖然知妳唔係太"恐懼"D SARS, 都唔洗搭噤耐車呀嗎!

sheryl,
仔仔係唔係報讀Victoria呀?去唔去May 10 個Orientation Day?

Fannie,
又係果句:[size=small]恨死隔離呀!帶唔帶晶晶去?唉,妳話:有仔櫬"嫩"生vow...阿靖嵐都唔生住啦!我?更加唔敢呢~! Have a happy trip....

大宅

哈哈~~~

大家唔好太謙啦~~ 其實,我地個個都有- 咪就係:[size=medium]我地D 寶貝 囉!

WENDY & wfc...

[size=medium]HAPPY BE-LATED Birthday to both of your 千金同少爺仔

Jsmami ....
阿女星期一(28 號) 返番學(playgroup) 喇~~ 冇事,佢好開心-今日都有返, 有 3個(住南區)既小朋友仔一齊玩。因為佢坐褓毋車,得佢同賓姐咋- 好似自己車噤,學校(Redhill) 又做足防預/清潔.....等措施- 我真係冇以前噤擔心!其實,[size=small]"沙士"遲早都會係香港"植根",冇可能會無晒, 現實D 講.....我地冇可能成日唔比D 小朋友唔出去/ 返學....等等架啦~~ 做足所有應該做既,就算(touch wood) - 真係"中"頭獎,都冇法架- 係唔係?

Fannie...不過,睇下台灣既情況,妳係E 個時候去旅行,就小心D 囉- (又係touch wood) 萬一有團友 :-( ,就掃興啦~~

嵐嵐21....
有冇收到我個PM 呀?妳個"[size=small]2 千金點呀?

靖嵐....
妳個女真係好"活躍"呀- 正,第日有機會做運動健將呀!

大宅

靖嵐....
妳個女同Jackie 都一樣- 係細種B...hehe! Jackie 都係得24-5磅咋- 佢都係成日"週身郁"- 無時停(係屋企咋~~)喂喂,我聽日會入赤柱呀- 我住港島東區,入去只係半個鐘車程(1 程車)咋- 妳去唔去呀?我會多數係afternoon 先去.....

Jsmami...
噤大穫呀?個賓姐幾時返呀?我睇報紙,新約既賓姐先(Phillippines) 唔放得人咋vow,舊約果D,走得架???.....妳個賓姐約滿咩?In this case, May 1 點呀?我等唔等妳呀?

sheryl & Jsmami...
Victoria 由始至終都冇比電話我vow....5/10 CANCELLED 左咩?我今日打去,無人聽vow...??搞乜東東?

Fannie...
"飛"拖鞋呢"招" - 好難"掌阨"架vow....我成日"飛"- 都"黐"實隻腳既?係唔係有"技巧"架?

christ...
"卡諾B" 係屋企- 悶唔悶呀?

[size=medium]個女由Monday 至今日- 返左3 日playgroup 喇- 佢好鬼開心呀- 但係都係"死"都唔肯帶"口罩"- 點"tum" 佢呢?有冇"技巧"呢?教下路呀.....

大宅

Fannie...

OSIM 果張好似"正"D vow- 不過,PANASONIC 果張又"抵"D vow....?? 去唔成旅行都好既- 妳睇個個香港人去到邊都被隔離,唔係好事唶- 咪同"晶晶"去Ocean Park 囉- 佢開心D啦~~ 一係,去赤柱呀- 我每個Sundays 都去喇~~ (Jackie 都唔肯帶口罩呀- pauline c.果招,唔洗得呀- 佢都唔鍾意stickers 既- 唉!)

大宅

How is your son? Hope 佢已經退消!有冇訂到 Barney's ?

[size=medium]wfc...
Monday (May 12) 返番Nottingham 喇- 妳呢?

[size=medium]花花....
囡囡點呀?

[size=medium]各位媽咪....
好開心-Jackie 肯帶口罩出街喇- 我用既方法係:剪晒個個口罩盒上果D 人帶住口罩D 相 (有男有女,有公仔),然後stick 係佢張書臺仔,食飯時又比佢睇下,玩玩下又比佢睇下,可能佢睇得多,咪肯帶囉- 好開心(
[size=small]my Mother's Day present) :-P

大宅

[size=small]Happy 媽,

好耐冇傾喇- Happy 仔點呀?有冇出過街行?

....我岩岩同女+ 賓姐去茶樓飲茶,好耐冇試過喇(至從SARS 黎之後都冇去過飲茶)- 哇,嚇死呀,多人到離晒"浦"呀- 3 個人,要等over 20分鐘(12點去等架喇)....HK people 真係唔"悶"得架!

大宅

[size=medium]Jsmami & 花花,

喂喂,妳地2 個一個話"娶",一個話"嫁",唔洗理我地其他班BB 啦~~~? 講笑咋- 我就冇諗過要/會拿番D "嫁女"禮金喇,到時都唔知乜野環境lu....

Jsmami, Justin冇事就好喇- 我睇到妳留言時想call 妳,但係老細係到- call 唔到!不過,估唔到......[size=small]妳仲"8 卦"過我wu.... :-P 又唔食下D "綠豆糖水"?....hehe.....我都係教徒,但係" put myself into your shoes", 我都或者同妳既諗法一樣....

花花,囡囡有冇"嚇"親呀?睇到妳個message 就即時諗起我老公講佢細個既經歷- "花女" 同佢 (我老公) 一模一樣- 又係"kick" 住個頭,唔上唔落又唔出得,不過,我老公話....佢冇人救佢,只係等左一陣,個頭"宿番細",就自動出返黎 - [size=small]妳地信唔信呀?

大宅

[size=medium]Excellent...

再搞過gathering (birthday)呀- 不過,戶外既選擇好D- 去赤柱呀- 又有得玩沙,又有得行shops 買抵BB 衫仔,仲可以去"老麥"/附近mall D 餐廳食埋野tim...

...不過,路程遠D (對某D 媽咪來講?)

大宅

[size=small]pauline c.
係呀,妳位"大公子"好"正"呀,對唔對下親家呀? :-P 佢返學未呀?蕎蕎呢?仲未報學校?係呀,去沙灘好呀,我都成日(weekend 時)帶Jackie 去晒下太陽,吸收多D Vitamin D & E.....

[size=small]fannie
帶晶晶去旅行好呀- 不過,(我個人覺得)真係要訓煉佢肯帶口罩,安心D....[size=small]靖嵐講都岩一半啦- 係飛機上既空氣係乾凈,但係搭機既人唔知架vow...?? 妳冇聽過最近"世衛"都話"有可能係飛機上感染"咩?如果搭緊機時,突然有個"唔生性"既人係度"猛咳 & 打乞呲" - 噤妳點呀?仲有班"隱形帶菌者"呢?..... 都係做足預防好D!....

Also, personally, I think you should go and visit your ex-bf....仲要帶埋晶晶去tim 呀- 等佢送件"見面禮"比晶晶呀嗎 (我係妳仲會叫佢帶妳4 圍去觀光,食下野 tim呀)....hehe

[size=small]sheryl
我都同花花一樣- 有比Jackie 返playgroups.... 都係果句: 做足預防 & 清潔,(返學)都冇乜問題呀!妳August 會唔會比阿仔返Victoria 呀?

[size=small]花花
妳好叻呀,我就唔識整野食喇 - 唔好話蛋糕,沙律我都唔係好識整架(唔好笑我呀!)- 落 Miracle Whip 定係 Mayonise呀? :-P ....花女好叻呀,食噤多野,Jackie 唔係好鐘意食野,鐘意"咬"一啖就放係度,行個圈先再返黎"咬"過 - 係好激死人架 (that's why 仲係餵飯佢食,唔得比佢自己食 - 如果唔係,食2 個鐘都唔得呀!):-x

[size=small]靖嵐
去"黃金海岸"好呀,妳有冇去過(近果頭既)"小欖跳蚤/BBQ 市場"呀?我上個Sunday 去過,都幾好vow..食野(BBQ 果度)就麻麻喇- 我地成班人帶自己"醃"既野食去,正好多!....個 flea market 好多好平既野買,我買左好多 $ 5/2 件既玩具呀,又有髮夾仔 tim ($ 10/ 13 對),仲有釣金魚 & 釣蝦仔場, 佢地見 Jackie 噤細個,比個"真網"佢"撓" (人地撓係用"紙網"架!), 佢撓左10 幾條呀- 開心死佢,但係,緊係冇要啦, 拿左玩具代替! - 妳去開個頭,又去埋個"跳蚤市場" 行下囉!~~

[size=small]Jsmami...
That's right... 就係妳話果個playgroup 名喇- 去sit-in (試堂)囉- 唔一定個個BB 岩架,不過,聽D comments 都幾好...Next month 開始,Jackie 唔再返TutorTime 喇- 我只係比佢返Nottingham 一間,Jackie 係 Nottingham 學野多過 TutorTime 好多,雖然係九龍塘,但係學到野,又搭校車......

大宅

[size=small]pauline
OK, 一於噤話:等我train 下個女"儀態"先- 佢成個男仔頭噤,係男仔都唔"how" 佢呀!係呀,個跳蚤市場係weekends 先開架咋- 不過,我去果日(Sunday) 都冇乜生意,好少人咋!

[size=small]花花
我都有部Hello Kitty 既三輪單車,我個女唔鍾意個長手柄,拆左喇- 佢鍾意自己"踏",幾好架,但係小心整親腳(近踏個位好易整損腳架)- 有冇去西田睇過?我係果度買架- 果時做prom 係around $ 2xx.架 :-P

[size=small]Christ
"卡樂B" 唔算輕喇- 健康就得啦- 係呢, 妳post 個topic "Sogo前身",問來做乜架?我以為妳想報料,講甚麼tim.....

[size=small]hohan
妳個BB 係男仔/女仔呀?係邊度返playgroup?

大宅

[size=small]sheryl
係呀!維記好"高斗",佢地都好遲先通知我 (關於取消個迎新日),我而家都係成日打去"追"問情況架- 問8 月點囉!(唉,我仲未"洗到橫手"搞到Jackie 入上晝班呀!) :-(

大宅

各位,
妳地June 8(去黃金海岸)開心D 喇- 我去唔到太遠呀(上次係我老公個fd 有車,先去到咋!) 妳地個個住九龍/新界區,去果度,近多D!.....我聽日(Sunday) 去赤柱呀- 近D,又睇到報料話有好靚衫仔(手痕痕,又想買喇~~):-P

Jsmami,
我都有車牌呀- 不過,同一Christ 樣- [size=small]無車!,就算有(車),我都唔敢係楂呀 - 尤其係weekends - D weekend drivers - 嚇死人!

花花,
幾時再有gatherings 呀?等妳做"搞手"呀!~班小朋友都係時候出來大家- "對下親家"喇

大宅

[size=small]cutie_mommy
I agree on your point of view (on potty training)- my maid also does this to my daughter at home (ie. don't wear any diapers or even practise (學習褲) at all during the day time. Your son "好抵打" (so chubby)! 抱佢耐D 會唔會"手軟"呀?

[size=small]hohan
No worry 唶,24 磅都唔係太輕唶,每個BB progress 都唔同,仲要根據個"成長圖"架,如果妳BB 出世係輕磅B(好似"靖嵐" 同我個女噤既),就一定唔會一下子 ..... 重!...如果BB 出世已經係"大B",而家就一定重手D啦 - 都係果句:健康咪得囉!

[size=small]Christ
"卡諾B" 肯用"牙膏"咩?噤,試下 Chicco 果隻(Fluoride Toothpaste) 呀 - 我女鍾意strawberry 味 (有3 種味)- 專為孩子學習刷牙而研發, (而家Chicco 做緊promo - 可以一試,if "卡諾B" 唔用,咪比大人用囉....:-P).....BTW, 妳好似冇答過我vow - 點解妳之前有個topic 問:Sogo 前身係乜....??

[size=small]花花,
架單車- [size=medium]抵買啦!

大宅

花花,
係九龍/香港搞gathering 最好,預埋我地先呀,唔該!(地點up to you to decide)

大宅

靖嵐,

係呀,o岩呀,我地真係住係"天各一方"呀! 妳個friend 個女真係仲"抵打"vow- 併埋小"靖嵐"度,成個小巨人噤!犀利!.......呀,想問下妳- 有冇去過"小白鷺"食過野呀?點去呢?今個Sunday ,我老公個fd 又話"車"我地出去outing 喇- 想去試下- D 景- 正唔正架?Thanks!~~

首頁
12345...24

尾頁

跳至