跳至

首頁

尾頁

大宅

你可以要求係aircraft取,即係帶位上機,我機口才交空姐寄倉,空姐會給你一張行李紙,落機時在機口憑行李紙取回車仔
原文章由 蜜蜂仔 於 08-9-2 09:12 發表
我想問bb車係o米要寄倉 ? 定可以帶埋上飛機 ?

大宅

帶B去旅行係好多野帶架,不過去日本就吾駛咁擔心,日本咁CLEAN & SAFE, 尿片和奶粉仲可以去到先買, 當然香港奶粉個邊冇啦.

大宅

一定要係合規格的證件相,吾可以同家庭照和合照CUT出來
我同仔仔做回港證就可以用淺色底的家庭照CUT出來啦

大宅

我都有帶熱水呀,又帶了冷水,過香港關時也沒問題,因為我成個BACKPACK都係BB野,佢成個袋過機都冇吾俾我帶上機

大宅

我在6月時帶8個月仔仔去過泰國,要帶物品:
1. 奶樽
2. 奶粉
3. BABY FOOD
4. 吹氣浴盆(我個仔怕企係浴缸和企缸,佢習慣了浴盆沖涼,所以帶埋佢,如果吾係佢會怕怕狂喊不願沖涼)
5. 沖涼液
6. 抺身毛巾
7. 泳褲
8. 水泡 / 頸圍
9. 平安葯:退燒,止咳,止嘔,止痾
10.尿片
11.潤膚露
12.外套
13.蚊怕水
14.太陽油
15.洗奶樽液
16.紗巾,毛巾仔
17.便服
我地去時一大喼都係佢的野,但回程好好多啦,因為最重的BABY FOOD和奶粉都用晒,就有位裝其他野.

每日出街都吾會帶好多,ONLY帶必而品,因為你都吾會預出成日8-9HOURS,通常都係4-5HOURS,所以我都會一個袋裝晒,SPARE衫,外套,兩格奶粉,一樽熱水,一樽凍水,紗巾,毛巾和零食,SPOON,揹帶

大宅

所以吾跟團,自由行會彈性D, 可以隨時返酒店睡個午覺,若果在街的,放在BB車上都可以,但BB會睡得不好
但你要預左冇之前二人世界咁嘆羅,我地通常一個上午係酒店食完早餐,就同佢游水,再等佢睡完早覺先出去行,行到咁上下會同佢返酒店再睡,如果下午有特別行程太遠吾返得酒店先會放係BB車睡.
不過我個仔好奇怪,佢係BB車一路推一路睡反而會仲熟睡,可能有人聲有安全感.

原文章由 PearPear 於 08-9-4 23:59 發表
我都好想同隻豬去旅行, 想問問, 兩餐粥仔點搞呢? 同埋一諗到隻豬上午要訓一次, 下午又要訓一次...咁點去玩呢? 就即刻打消念頭!

請問有冇媽媽分享一下粥仔同訓教的問題? ...

大宅

北海道你可以試下tocoo的租車網租車,全日本最平,又最方便,可以係不同的jr站取車和還車,我地都會下年去.所以我都search了不少資料.
原文章由 Pigmunmun 於 08-9-10 12:52 發表
唔該哂你呀, 好有用既資料!
係呢!我想問租車一日幾多Yen>??你用了幾多錢去o左幾多日呀, 因為我無諗過去北海道, 但聽完你咁講, 我都有興趣想去^^, 希望可以提供多d資料俾我參巧, 千萬個唔該
...

首頁

尾頁

跳至