在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 3-Kids Ma Ma Club (Part 3)

ak >>
邊個有唔舒服 ??
要打脈 .
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

男爵府

Re: 3-Kids Ma Ma Club (Part 3)

SandyKL 寫道:
VV123,

冇電腦真係唔方便,尤其心思思想入黎理度傾下。

sandy>>
睇黎我己經戎左 啦 .........
沒有 心思思上 bk 啦........
呢分工 , 時間好緊湊 ,
晚上睇埋 晚間新聞就

唔做 shipping 真係好好多. 無咁緊張. ............

vv123>>
我都係想捱 3 年 , 3 年後做返全職媽媽就好啦.......

男爵府

AK>>

3KIDS 和我都話傾電話都仲可以 ,
DO RE ME 一係樹 , 就頂唔順

新朋友 >>
歡迎 !

SANDY >>
呢排 BK 真係唔掂.

個個 TOPIC 都好靜.
二手市場好 D 啦.

男爵府

LEON >>
你已搬了新居 , 恭喜 !

CARLONG>>
而家連LEON 都搬左, 你搬左未呀 ??

CARRIE >>
好掛住多年前 , 我都係 FULL TIME 媽時 ,
跟你地去 TEA 呀!

ALICE >>
你份工有滿足感沒有 ??
小朋友身體好嗎 ??
早前 , 程程和我也咳到死死下.

真的問下有無菲 , 印姐姐介紹
明年 4月到職啊.

我諗而家呢份互估計可以做到 2 年掛 ??
做左 個零月好似幾岩我喎

男爵府

喂 )))))))))))))

今日年初三 , 靚媽去左 邊

男爵府

AKLAMY 寫道:
Sandy,
大件事喇...原來我女張相嚇親好多BK 既家長啊~~ 還有一個topic 來說明(係自由講場內), 真的很掉臉啊~~~~ 今次真係好唔好意思...令我好想哭啊! :-( :-( :-( :-( :-(

ak >>

我係 bk 都試過 喊過好多次啦.......
我明白你的心情.......

不過, 你試下咁諗.
佢地都係人係 網上講.
好過見過面呢.....

好快無事.

男爵府

vv , ak , sandy & all 3-kids mami >>

老細剛剛走左, 而家偷入來,
你地好嗎 ???

就黎新年 .......
有無預備新既野呀 ??

ak >>
而家返來咁耐 , 樣樣好的嗎 ???

sandy >>
大少升中的中學, 好似唔伙 one dragon 喎......
要揀喎 , 是嗎 ??

vv >>
你個舊工人點呀 ??
找到好僱主味 ??
我要搵個新呀.
而家呢個買左舊款手提電腦 .........
總之

好忙 ....好忙.....
家中個腦中左病毒 , 開左電腦 , 慢到不得了 ,
家中 62 話叫佢的 fans 來攪 , 攪到成個星期都係咁....

男爵府

SANDY >>
買左 防毒啦 , 中文嫁.
不過 晚上都係上唔到 bk .....
要 偷偷在 lunch 上來

真係轉直資 ........
你講得對 ...
而家好欠大陸落黎生仔. 遅早朢屏居全 hk.

emb 錯有鍇著 , 轉直資...
不過, 好似唔合公平和諧一家的理念.
分分鐘 10 幾年有好多低層起哄.

AK >>
之前我有講過, 我程程有個混血德國妹妹呢 !
佢在班中成績好好呀 , 是 頭 5 名內, 全年級都唔錯.是 TOP TWENTY 呀..........佢中文都好高分.

好多定悍人家長對佢另眼相看.
所以我覺得你小朋友無論讀那間小學都會好掂 !
因為媽媽跟得好細心呀.

REDPOCKETS>>
您好!
你小朋友要唔要你操心 ??

HJM >>
你仔仔揀好心學校味 ??
我跟到唔清唔楚.
是中學嗎 ??

LEON >>

< 女拔 > 係就好令好多家長, 真的想俾小朋友去讀.
不過, 有一次在 TVB 一個節目看到 .........好似是 EMB 制作的. 介紹新高中學習課程 . 見2 位女生 的 家庭富有. 根本在學校不用學乜野課專題學習 , 他們屋企己經一早俾佢地學左啦.. ......

我個囡入讀機會真係 O .

男爵府

ak >>

睇中國舞是否沙田文藝協會辦那個, 是給學員一年一度汇演 ??

好啊呀

我想過去睇架
仲睇埋兒童合唱那個添
sandy , 帶埋 細囡去喇 ....

ak , 如果你老公會長時間在香港, 咁就諗下.
見你大仔的中文水平, 真的唔錯喎...
因為普通主流的學校 , 是比較容易讀國際學校, 
相反就難適應了.

sandy >>
你份工如果唔掉,真係做c人啦....
香港好似 < 善堂 > , 又好似無掩雞 ”龍 ”,
係好引死內地低下層市民來.即是要做死你部門.

redpocket >>
我開如老啦 ..
跟佢的野好辛苦咁.
如果你年輕生亞 do , 咁就 happy 啦. 
re 和 me 都好易跟啦.

all >>
係屋企真係上唔到 bk ? 
:-(

男爵府

HELP .........

晚上真係 入唔到 BK 呀  :-(

男爵府

SANDY>>

YW 是否有嘉年華會,或賣物會需要獎品送給小朋友 ??

老同學CALL我搵TOYS呀.傾傾下講左好遠話題.
咁去睇唔睇<舞會>

AK >>
聽家長說,沙田兒童合唱團招募插班生.
由 K2- P.1 ,想你個亞大可以試下.

另我睇報紙知道科大有一學者是外國人,百分百的外國人.自細嚮往中國文化.在中國內地和香港有上過高等教育. 係美國麻省理工教中國文化.

佢識讀,看和寫白話文不得已.居然連你和我好真正的中國人都唔曉的 [size=x-large]< 文言文  >也能讀,看和寫, 好利害 .............

而且佢就快完一個著作.好似係乜詞,是歐陽修的著作譯成英文, 真係唔講得笑. ......

佢在香港在科大任教中文好幾年啦..

男爵府

hjm 寫道:
It's very interactive here! So my updates again....No.1 is at P5 so from now on, everyday will be about F1 application! He didn't do well last time, which will be needed too for private/DSS schools. So I continuously talked about this impact and hope to see him "internalize" the thinking. I also just met up with an old friend who has a son (also mixed) studying at P1 at a local school. He can speak Chinese and Eng fluently! Really cute I can imagine Ak's son doing the same! :-P

HJM 

小朋友大多都係借左MR.Chan’s ear.
;所以我地做亞媽要時時做 swan  , 有朝一日, 希望佢地明白亞媽點解時時要做天鵝喇.

我覺得可家長經濟可以就申請直資,如果取錄, 到時再權宜 , 看看當時香港實實在在是那一個學習環境, 是跟小朋友是互相合適.

正如我公司有一男同事是2 年前由英國讀完大學回港, 跟他傾下計時, 好明顯見到是....佢就話香港的大學出來是心頭高過佢地, 下下要人工薪金過萬以上, 非做不可或只是如何解決而家目前所見個隻鑊 , 而佢覺得和跟佢讀書時schoolmate 一樣 , 就大多都知做事實有鑊都無法改變是事實 , 佢就輕鬆面對,下次小心啦....

男爵府

而家又入 BK 喎

AK >>
賀年服, 去年程程有一件 ,
而家試下 放上來 呀.
一點親電腦既野就唔掂......

而家叫亞大幫手..........

男爵府

REDPOCKETS >>

迪士尼, 我家仲未去 .
因為 2 個仔在 星期六, 日都要 練波.
好難夾時間.

男爵府

我返來.......

可惜又係全家有 3人要 see doctor , 老公都開始有的唔掂.
我就謝晒 ..........又係程程最重 ,又敏感..............
呢個天時真係好易病.....
baseball有一 仔出水痘...
全班的仔好驚染到. 怕全隊不可能出賽. 唔想不戰而敗.而家日日上 -mail 互報亞仔情況啊............

男爵府

Dear 3kids MAMA >>

[size=x-large]恭喜發財, 心想事成 , 青春美麗 ,

剛剛過左 probation. 可是沒有加人工呀 , 公司今日有 3 人上左廠 , 又有2 個剛剛話出去跟客拜年.. :-( :-(
又話 hk 經濟好左 , 我都無人工加. 5 月搬左九龍灣化之後.如果無長短同就慘 :-( :-(

你地想唔想有茶聚呀 ???
我想呀........
就黎 三八 喎 :lol: :lol:

男爵府

好鬼耐無入來啦 .........

有無想 saturday 下午在 馬鞍山tea 呀 ??

我只有呢個 空檔咋 .

sandy ??
ak ??
仲有無 ??

ak >>
你小朋友有無係雨川學游水 ??

男爵府

ak >>

有 swimming course 嫁. 星期一至 sunday 都有.
係學校門口果亨問都得嫁.
是 泳會辨的. 是 <巨 鯨 > , 唔知有無網址 ??

不過聽濤附近果間 <英基>而家都有游水班學. 是 < 泳天 >.
好似仲近你住果邊喎 !

我以為你大 do 會係雨川 學游水, 諗住約在附近 tea 呀 , lunch 呀 . ....

男爵府

redpocket = 利是封

我樹模你地 2 公婆去旅行
我諗我和我老公起碼要 3,4 年後至得 .
根本上 我一家 5 口都未試過一齊去旅行.

sandy >
搵一日到馬鞍山啦 .......
呢樹在 saturday 無咁多人嫁

hjm >>
WOH !
真係好多在巨鯨學游水.
我就想係 CLUB HOUSE , 俾 亞二. 亞三去學 .

你也住沙田 ??
搵一日到 MOS 去 tea , 你照計都可以 喎
得0得呢 ??

另你係做 HR .
有事想請教你.

目前我有 3 份 MPF .
一份是獅子銀行 , 一份是銀聯信託 , 而家就將會係 MANULIFE . 而家我既年齡 ( ..... 大仔也上中學, 估到估到狠有幾老喇 ..)
照計合一份好的嗎 ???
邊間好的 ??
用一半投資高風險是合理 嗎 ??
你知你公司大多數咁既女同事係唔係咁呢 ??

男爵府

HJM >>
決定左啦.
50 % 高風險, 仲將之前己有 mfp 都定轉埋

我份人就咁, 一唔做, 去多的啦.

alice >>
喂....
好耐唔見.

sandy >>
bk 上 有 < 徐步高案 >有人計徐太有成4萬幾人工 , 仲計埋公務員兒子仲有教育準貼............

你收唔收到料, 佢而家是否好難受呢 ???

你大少咁快要呈分試 , 真係話咁快
歲月不撓 ..............................

AK >>

你大仔而家如何 ??
祝早日康服.

首頁

尾頁

跳至