心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:好多時同朋友傾訴,唔需要講大道理,重要係

原帖由 lazywife 於 14-06-30 發表
好多時同朋友傾訴,唔需要講大道理,重要係一起小果個人,果件事,你估朋友咁大個人唔知點做人做事咩,有時 ...
你真係一語中的就係呢种一齊“小”既感覺再吾係既,其實簡單一句,“我明白架!”(當然吾係敷衍果隻)當事人个心已舒緩左d!

伯爵府

回覆 katejune 的帖子

其實問題係發生喺自己身上,
做朋友嘅聽你呻完,好多時都會同你一齊剷某人或某件事,
然後都真係會講:“唔好諗咁多啦”“做人要開心啲,最梗要開心"呢類說話.
再嚟嘅幫你分析吓,可能有d角度你之前冇諗過架喎,
某程度上咩就係睇吓幫唔幫到你囉.
咁其實你想d朋友點呢?
靜係聽你呻等你呻完為止都唔好或唔洗俾任何回應你嗎?
你要明白要接受要面對要處理要放下嘅只係睇你自己做唔做得到,
呢點朋友係幫唔到架.

侯爵府

引用:Quote:pingu_k+發表於+14-6-10+12:36+係啦

原帖由 fattymama 於 14-06-30 發表
你一d都唔悲哀啦.
人生得一知己,死而無憾.
嗰個仲要係老公嚟,好幸福啊!
tks!!你講得好啱,難得老公係我知己,我已好幸福!!

伯爵府

人越大,越不想向朋友訴苦,因為朋友未必㑹明白,所以有時朋友聚會時,都只係吹吹水,無聊一下而己!

侯爵府

引用:回覆+katejune+的帖子其實問題係發生喺自己

如果個朋友有好似你咁有同當事人一齊鬧完先再講開解説話同分析,效果就好吾同了,因為當事人一開始就感覺到你明佢感受嘛!

侯爵府

引用:人越大,越不想向朋友訴苦,因為朋友未必㑹

原帖由 vanessamom 於 14-06-30 發表
人越大,越不想向朋友訴苦,因為朋友未必㑹明白,所以有時朋友聚會時,都只係吹吹水,無聊一下而己!
曾試 ...
我以前都同你一樣,初識到d以為啱feel既朋友,就會講好多自己野自己感受,冇乜保留,但而家,我都會提醒自己吾好咁快投入太多感情落去,以免之後失望

你人在外地,相信更易感到寂寞

伯爵府

pingu_k 發表於 14-6-30 09:54
我以前都同你一樣,初識到d以為啱feel既朋友,就會講好多自己野自己感受,冇乜保留,但而家,我都會提醒自 ...
係架,但凡節日如農曆新年、中秋節等,會覺得特別寂寞,因為自己既家人都在港!我所說的朋友便是差不多與我同一時間移民過來的,所以初時特別覺得投契,因為人離鄉賤嘛

子爵府

引用:回覆 katejune 的帖子其實問題係發生喺自己

如果有齊你講咁多個steps係冇問題的,“唔好諗咁多啦”,“做人最梗要開心,自己睇開啲”呢啲都係好正面既說話,我自己都會同朋友講,問題係有種朋友一聽見你話煩,你一開口講一兩句,佢就即刻話“唔好諗咁多”,“係咁架啦”,你係唔會覺得佢係同你分析/俾意見/或者做你的聆聽者俾空間你呻,只係覺得佢想close topic, 講得直接就係冇心機聽,或者覺得係好小事,你自己攞黎煩咁。

伯爵府

都係嘅,我都知有d人係咁.
咁你應該知道呢d就唔係你嘅"知心朋友"啦,
唔好同佢地呻囉.
我可以互呻嘅朋友得4個,
其他嘅我越嚟越少一齊吹水啦,
人老咗,化咗,追求嘅係一份真心.

子爵府

回覆:fattymama 的帖子

係呀,feel到無乜心聽既,試過一兩次後,都唔會再同佢呻啦,整整下都係有乜唔開心,都係自己吞哂,吞得飽飽。
有啲識左好耐,曾經細個時可以真係傾心事,總之有野想講就講,無聊又得,呻氣又得,但慢慢覺得都唔係果回事了。
或者只係我自己的圈子問題,我覺得而家啲人好似都係風花雪月多,最鍾意就係講去左邊度旅行,睇緊又諗住去邊。

侯爵府

回覆:katejune 的帖子

細個識果d,當大大下大家圈子吾同左,個人都可能會吾同左!我有個中學同學,以前同我日日孖公仔咁好fd,畢業後佢成績吾好,去左加拿大兩年又冇讀,再番黎,我吾知點解,佢已冇乜揾我!到我Ugrad 後我再主動揾番佢,大家都keep到一排,仲兩pair人(同大家bf)去左一次日本旅行,但去完個旅行,佢又係突然完全冇再揾我,但旅行期間,我地又冇鬧交,我都一頭霧水!不過,今次我冇再主動揾佢,因為佢根本吾珍惜……咁又過左好多年了

yaniyani654  完全同意  發表於 14-7-8 19:40

男爵府

畀面勳章

回覆:有時以為揾到啱傾既朋友,點知……

人大左你就會發現某d朋友變到唔係你當初識既佢,我之前都試過,仲要比人老屈同出賣,真係唔好受架

公爵府

呢個POST幾好, 講中左我既心聲

現在真係想搵一個聽你呻既人一個都無, 連我男友都唔係咁有心機聽我呻
有時人真係會有佢既脆弱時候, 唔理性既時候, 呢個時候真係好需要朋友關係
但身邊既就只係得食飯朋友, 同埋口講好關心你, 但其實又只係同你講"唔好諗咁多
"" 就CLOSE TOPIC講過另一樣野既人

係, 現在D人都係報喜不報憂, 風花雪月, 講下食乜去下邊度玩, 你一呻呢, 人地又覺得你性格負面, 其實都唔係個個都會向佢呻, 係真係當你係好朋友, 信任得過你先想同你呻姐, 點知一句得埋黎, 做人要向前看既, 點點點.... 真係想開口都合番埋口唔再講野, 好無瘾, 咩都唔想再講

好多時, 我上來呻算了, 再唔係自己屈係心度算

AmberWorld  身同感受  發表於 14-8-7 13:58

大宅

還原基本步啦, 個人覺得.....最重要彼此是否都一樣拎個心出黎傾.
"言者無心, 但聽者有意"<<<<無論是初相識抑或深交的朋友, 也會出現呢種情況.
再講, 深交唔一定好了解彼此, 所以做朋友跟做夫妻一樣, 要透過相處和溝通去了解才會知對方是否合自己!!!

p.s. 我係男性, 都想搵合得來的知己. 可惜....."無"

侯爵府

引用:人大左你就會發現某d朋友變到唔係你當初識

原帖由 yaniyani654 於 14-07-08 發表
人大左你就會發現某d朋友變到唔係你當初識既佢,我之前都試過,仲要比人老屈同出賣,真係唔好受架 ...
老屈同出賣?咁咪更心傷?!

侯爵府

引用:呢個POST幾好, 講中左我既心聲現在真係想搵

原帖由 zoie_w 於 14-08-02 發表

呢個POST幾好, 講中左我既心聲
係!你講得好啱,要揾個可以同你一同笑一同喊(呻)既知音人真不易!至於同另一半訴苦,都要睇啱時機,如果見到佢收工已好累,果時就吾好呻住啦,棧呻完聽吾到想要既説話,個人仲depressed!呢d時候,上黎同大家講吧!

侯爵府

引用:還原基本步啦, 個人覺得.....最重要彼此是

原帖由 joejjoe 於 14-08-02 發表
還原基本步啦, 個人覺得.....最重要彼此是否都一樣拎個心出黎傾.
"言者無心, 但聽者有意" ...
男士係咪應該更難揾?因似乎很少男士會向人“吐心聲”,多數收埋收埋!

你講得啱,朋友都要經相處才更了解!我有個小學開始識既“好友”,愈來愈覚佢個人好自我,主觀,只諗自己(e.g.gathering地點只就自己方便,遇上我意見同佢不一,會俾個不屑樣我睇),其實佢經常令我不快!我另一個fd問我,點解仲同呢個“自我fd\"keep住,我話大家識左咁多年,又冇炒大鑊,而家一年先見2-3次,算啦!但如你所講,有d野真係相處過先知!以前細個同校,冇乜約去街,只係學校傾下偈講下電話,相處簡單好多,但大家出黎做野後,多左出街,约食飯,相處交流多左,先開始多左機會感受佢個人既“真性情”同脾氣!

複式洋房

回覆:有時以為揾到啱傾既朋友,點知……

同朋友呻,有時愈呻愈\"火\"。唔開心先搵你傾訴者,仲要講\"女人係小器啲\",\"唔好咁計較啦!\"等等,只係唔開心想講下者,聽完呢啲說話,更加唔開心。

侯爵府

引用:同朋友呻,有時愈呻愈\\\"火\\\"。唔開心先搵你

原帖由 AmberWorld 於 14-08-07 發表
同朋友呻,有時愈呻愈"火"。唔開心先搵你傾訴者,仲要講"女人係小器啲","唔好咁計較啦!"等等,只係 ...
係呀係呀,咁真係仲火,根本吾啱channel

男爵府

知己根本係超難搵架啦!

否則也不會有"人生得一知己, 死而無憾"呢句話!

睇開D啦! 我諗你應該好後生,

我呢個年紀, 對朋友已經完全不會有咩期望.

現實就是如此.

首頁

尾頁

跳至