6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

酸BB 發表於 23-9-7 17:00
有試堂或者校園導覽架,可以係呢度報名(https://www.magartedu.com/en/tour-trial/)

原來有試堂,唔該你

大宅

酸BB 發表於 23-9-6 12:13
朋友介紹上黃埔magart親子playgroup,佢本身係國際幼稚園,地方好大,有遊戲有唱遊,同埋多體能活動,大小 ...

多謝資料,睇左個page介紹好清楚唔同年紀小朋友學d咩,國際幼稚園上playgroup師資都有保證d

大宅

梗係返PG好~唔會咁怕生保

大宅

nomorebubble 發表於 23-9-7 09:38
原來有d學校有playgroup,我聽我同事講個女去普通教育中心上,只係一個大房,d小朋友四圍爬同走,覺得學唔 ...

我D朋友都話返學校PG好,課程有系統好多,如果打算去果間學校讀,一早報埋PG有誠意得多,雖然未必一定收硬,當大家提早了解都好呀,橫掂係唔係都要返PG

大宅

nomorebubble 發表於 23-9-4 10:20
bb已經1歲,平時帶佢出去見人都好怕羞,但其實佢好八卦想四圍探索,諗緊係咪應該俾佢返playgroup好:questio ...

會返

大宅

bb已經1歲,平時帶佢出去見人都好怕羞,但其實佢好八卦想四圍探索,諗緊係咪應該俾佢返playgroup好:questio ...
俾佢返playgroup好呀,可以見多d人,習慣吓

複式洋房

梗係返啦,多人玩唔會咁怕羞

別墅

LukaLuna 發表於 23-9-6 10:30
得閒咪去玩下。如果得一個小朋友的話
得一個小朋友,返playgroup會開心好多

別墅

要搵間好嘅,否則影響更大

Playgroup的收費模式多為預繳,過往曾有多宗因playgroup突然倒閉而令家長蒙受損失的個案。消費者委員會資料顯示,2015年首11個月接獲了36宗涉及Playgroup的投訴,當中近九成與機構倒閉有關。該年擁有五家分店的連鎖中心Bambini Republic忽然倒閉,受影響的家長及投資者損失合共約數百萬港元。政府應規管機構收費,如參考補習學校的規管條件,按月收取費用及在不早於課程開始的一個月前收取第一期學費,並規定相關機構發出正式的學費收據。

若家長報讀有關課程的出發點是提高子女的學習能力,應衡量幼童的需要,清楚考慮課程是否有益及能幫助幼兒健康發展,避免只抱着提高升學競爭力的心態,而催逼兒童。

原文網址: 未受《幼兒服務條例》監管 Playgroup危機四伏? | 香港01

https://www.hk01.com/article/254 ... utm_medium=referral

別墅

DDorothy 發表於 23-9-22 10:58
得一個小朋友,返playgroup會開心好多

始終2 歲以下太細個,唔太合適

別墅

酸BB 發表於 23-9-6 12:13
朋友介紹上黃埔magart親子playgroup,佢本身係國際幼稚園,地方好大,有遊戲有唱遊,同埋多體能活動,大小 ...

黃埔我報過StepX EducatXXX, 預繳式,最後收生不足,執笠結業

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊